7e clubrecord Ylène Zondervan in debuutseizoen; een interview

Dit seizoen had de afdeling clubrecords het extra druk, dankzij een jonge zwemster die in haar eerste seizoen bij ZPC Amersfoort al zeven (!) clubrecords wist te verbeken. Ylène Zondervan brak recentelijk het clubrecord op de 200 meter vlinderslag met maar liefst 20 seconden. Tevens is dat de vijfde tijd van Nederland, ooit. Om haar wat beter te leren kennen, besloten we haar te interviewen.

“Stel jezelf even voor”
Ik ben Ylène Zondervan, 11 jaar oud en geboren op 11 maart 2012 in Harderwijk. Ik woon in Dronten met mijn ouders Ruben & Natalie en mijn broertje Sylvan van 10 jaar. Ik zit nu in groep 8 en ga volgend jaar, hoop ik, naar het CSE in Zwolle.
Ik ben toen ik 9 maanden was voor het eerst met mijn moeder naar babyzwemmen gegaan. Dat was elke vrijdag en ik vond het heel erg leuk. Ik heb in de jaren daar een paar guppy diploma’s gehaald. Toen ik vier jaar was begon ik met zwemlessen in Dronten en ik haalde mijn ABC toen ik 5 jaar was. Ik vond zwemmen zo leuk dat ik door ben gegaan naar de Drontense zwemvereniging ZuiderZeeZwemmers. Hier begon ik met elementair zwemmen (sterzwemmen). Dat deed ik 1 à 2 keer per week en dat was ook heel erg leuk. In februari 2018, ik was net geen 6, mocht ik met de clubkampioenschappen meedoen als zwemmertje van de afdeling elementair. Ik zwom 25m vrij, school en rug en werd toen tweede. Dat was een hele leuke ervaring! De afdeling wedstrijdzwemmen vroeg toen of ik het leuk zou vinden om af en toe een wedstrijdje te gaan zwemmen en dan af en toe mee te trainen. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Mijn eerste echte wedstrijd was in mei 2018 in Apeldoorn. Ik heb veel goede techniek geleerd bij de ZuiderZeeZwemmers en er met veel plezier gezwommen. In september 2022 besloot ik over te stappen naar een wat grotere club in Zwolle en vanaf dit seizoen zwem ik met heel veel plezier bij jullie, ZPC Amersfoort.

“Heb je nog bijzondere rituelen die je doet voor je races?”
Nee, eigenlijk niet. Voor mijn race bespreek ik de race natuurlijk altijd voor met mijn coach, doe ik een warming-up en als ik bij de voorstart ben klets ik altijd even met mijn zwemvriendinnen van de club of van andere clubs.

“Hoe was het om voor het eerst de 200 meter vlinderslag te zwemmen?
Heel erg leuk! Ik vond het wel spannend, maar wilde het graag een keer proberen en Larissa en Dennis zeiden dat ik dat wel zou kunnen. Dat gaf mij genoeg vertrouwen om het ook te gaan zwemmen. Het was best wel zwaar, vooral de laatste baan, maar ik heb het gered!

“Voor welke records zou je nog willen gaan dit seizoen?”
Ik zou het wel leuk vinden om de 200 vlinder nog een keer te kunnen zwemmen dit jaar. Wellicht kan ik dan het clubrecord voor 12 jaar nog breken en wie weet lukt het mij om 8 seconden sneller te zijn dan het Nederlands Record voor 11 jaar. Maar of dat gaat lukken weet ik niet. Ook wilde ik dit jaar wel een poging wagen voor het Nederlands record 400 wisselslag, maar dat gaat denk ik niet lukken, want daarvoor moet ik nog 15 seconden verbeteren. Ik zwem deze tijdens het NJK op 9 december, dat is best snel al. Volgend seizoen wil ik gaan proberen heel veel clubrecords te breken. Ik ben op de wat langere afstanden beter dan op de sprint afstanden.

“Je hebt dit seizoen al zeven clubrecords gezwommen en je gaat harder dan ooit. Hoe trots zijn je ouders wel niet?”
[Ouders van Ylène] Wij, als ouders zijn natuurlijk enorm trots op Ylène. Ze is enorm gedreven en serieus (in alles). Hoe trots we zijn is niet te omschrijven, het is geweldig om te zien hoe ze geniet van het zwemmen en het telkens weer bijleren tijdens de trainingen. Ze heeft altijd zin om te zwemmen. Of het nou trainingen zijn of wedstrijden, ze heeft nooit tegenzin. Ook heeft ze het met de kinderen om zich heen altijd erg gezellig, wat erg leuk is om te zien.

Ylène Zondervan