Internationaal waterpolo tournament Amersfoort

Van Haselen Toernooi


Image

We zien jullie graag terug in 2022!

Toernooi-informatie

...

U bent van harte welkom ons te bezoeken:

Amerena
De Velduil 2
Amersfoort

Toegang:

€ 5,00 per blok van twee wedstrjden
Tribune open: ongeveer 30 minuten voor de eerste wedstrijd

Parkeren:
Parkeren onder Amerena is goedkoop, snel en makkelijk: voor de eerste 8 uur betaal je in totaal maar 70 cent. Daarna is het 3 cent per minuut. Je kunt in Amerena alleen met je pinpas betalen voor parkeren

Openbaar vervoer:
Vanaf Amersfoort Centraal gaat bus 102 richting het sportcomplex. Stap uit bij halte Amerena en u stapt voor het complex uit. 

Geschiedenis

Het Van Haselen toernooi heeft in nationale en internationale waterpolokringen nog steeds een warme klank. En dat is niet voor niks. Vanaf 1956 vond het toernooi bijna altijd plaats in het eerste weekend van januari en trok het waterpololiefhebbers uit binnen- en buitenland naar het Amersfoortse Sportfondsenbad. In het jaar dat AZ&PC (een van de moederverenigingen van ZPC Amersfoort, red.) haar eerste landstitel veroverde, stelde toenmalig vice-voorzitter Willem van Haselen voor om een ‘leuk’ toernooitje te organiseren. Die eerste editie was nog een bescheiden zomertoernooi met naast de thuisclub, Duisburg ’98, Kring Midden Nederland en het Nederlands team als deelnemers. De jaren daarna groeide het tot 1982 ononderbroken uit tot een toernooi van naam. Meestal namen er zes teams deel, waarvan drie buitenlandse en drie Nederlandse teams. Van de Nederlandse teams was AZ&PC, meestal met gastspelers, natuurlijk altijd deelnemer. Daarnaast was meestal de regerend landskampioen en het nationale team onder de naam de Kikvorsen aanwezig.

Nostalgie

Jaap van Scheijen was zestien toen hij bij de derde editie een rol kreeg in de organisatie en dat hield hij vol tot en met de laatste editie in 2003. Willem van Haselen had al snel geen functie meer in het bestuur, maar bleef lange tijd wel gewoon naamgever van het toernooi. De laatste paar edities kregen namen als de Challenge Cup (1988 - 1992) en het Bosman Bedrijven Waterpolotoernooi (van 2001 - 2003), maar ‘Van Ha- selen’ leefde nog altijd voort. “Die naam dekt eigenlijk veel beter de lading”, aldus Van Scheijen. „Nog steeds kom ik mensen tegen die met mij spontaan over het Van Haselen toernooi beginnen. Het heeft ook te maken met een stukje nostalgie. De huidige organisatie heeft er daarom voor gekozen om die naam weer in ere te herstellen.” Zelf heeft de inmiddels 77-jarige Van Scheijen geen rol meer in de organisatie van het toernooi dat plaatsvindt van 3 tot en met 5 januari. Hoewel. Veel ZPC’ers zagen hem in de afgelopen weken op de dinsdagavond vergaderen in de Amerena. Hij kan het niet laten.

ImageImage

Sponsoren

Image
Image
Image
Image
Image

Businessclub

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Suppliers

Image
Image
Image