Official worden

Synchroonzwemmen


Bij een wedstrijd zijn de officials in het wit gekleed. Officials zijn de juryleden en het wedstrijdsecretariaat. Zo zijn er de “M” , de “11” ,de “10”, de “9”, de “8”. Hoe lager het cijfer, hoe hoger niveau ze mogen jureren. 

Bij een techniekwedstrijd zijn er een aantal jurypanels. Voor zo’n panel zwem je je figuur.  5 juryleden op een rijtje, het jurylid wat het dichtst bij de tafel zit is de assistent-scheidsrechter (AS).

De assistent-scheidsrechter zegt bijvoorbeeld tegen het eerste meisje welk figuur zij moet doen en vraagt soms naar je naam, om te kijken of je wel echt het meisje bent dat aan de beurt is. De AS zorgt ervoor dat alles goed verloopt. 

Daarnaast achter een tafel de M-ers, die de cijfers noteren en omrekenen. Zij rekenen ieder apart de uitslag uit en controleren dit dan met elkaar. Zo worden hun rekensommen altijd dubbel gecontroleerd en is de kans dus erg klein dat er iets fout gaat. Naast de tafel zit de oplezer, die hardop de cijfers op leest die de juryleden op hun bordje laten zien. De jury geeft cijfers van 1 tot 10. 

Denk niet bij een 3,9 dat dat slecht is! Je zult merken dat bij elk niveau de cijfers iets omhoog gaan. Dat hangt van de moeilijkheid van de figuren af. Bij AGE I begin je vaak met cijfers rond de 3 of 4. Bij AGE II al wat hoger, bij de junioren rond de 5 en 6, als je heel goed bent een 7. Een 10 krijg je dus eigenlijk nooit. 

Bij uitvoeringenwedstrijden is het weer heel anders. 

De juryleden zitten dan rondom het bad. Een aantal van hen jureert de technische waarde, moeilijkheid en een aantal de artistieke waarde. 

Ook hierbij weer de M-ers, meestal 2, die de punten uitrekenen. De chefjury controleert de punten. 

Ook zijn er 2 tijdwaarnemers die in de gaten houden of de uitvoering niet te kort of te lang duurt. Het oplopen mag bijvoorbeeld niet langer duren dan 10 sec. en het kantstuk mag niet langer zijn dan 10 sec. Ook de totale lengte van een nummer is per niveau vastgesteld. Als de tijd wordt overschreden geven de tijdwaarnemers dit door aan de scheidsrechter en krijg je strafpunten 

De scheidsrechter loopt vaak rond, hij/zij is de baas over alles en zorgt dat het allemaal goed loopt. 

Zoals bij de meeste clubs of verenigingen maken ook wij graag gebruik van hulp van ouders. Bij de wedstrijden is het zo geregeld dat bij een bepaald aantal meisjes dat meedoet een passende hoeveelheid juryleden gevraagd wordt. (Eén jurylid per 5 zwemsters) 

Jurylid kun je worden door het volgen van een cursus, waarvan de vereniging de kosten betaalt. 

Er zijn 4 cursussen, te beginnen met: 

* cursus 11 en 10. Na het behalen hiervan mag je de diploma’s van de aanloopgroepen afnemen en cijfers geven tijdens de miniregio wedstrijden van deze groep. 
* Hierna volgt de cursus 9. Dan mag er ook gejureerd worden bij de AGE I en AGE II groepen. 
* Hierna volgt de cursus 8. Dan mag er ook bij de junioren en senioren gejureerd worden. 
* Ook is er nog een M-cursus. Wanneer deze cursus gevolgd is mag je de punten uitrekenen die gegeven worden tijdens de wedstrijden. 

Waarom hebben we zoveel juryleden nodig? Omdat we per 5 zwemsters 1 jurylid/ M-er moeten leveren om te mogen starten. Omdat niet iedereen altijd maar kan, is het goed om hier een evenredige verdeling in te maken, zodat niet altijd dezelfde aan de beurt zijn. Wij zijn altijd nog op zoek naar uitbreiding van ons official team.  Wanneer wij niet voldoende juryleden hebben kan het meedoen aan de wedstrijden niet worden gewaarborgd.
Indien je wilt helpen dan kan je je melden bij het wedstrijd secretariaat van de afdeling, wedstrijdsecretariaat.sz@zpcamersfoort.nl