NK/Swimcup: verslag van dag tot dag

Van 6 t/m 9 april werd in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven de Swim Cup georganiseerd. De Swim Cup Eindhoven geldt tevens als het Nederlands Kampioenschap lange baan. ZPC AMERSFOORT verscheen met 18 zwemmers en zwemsters aan de start in Eindhoven.

Series donderdag 6 april
Het toernooi werd op donderdag 6 april voor ZPC AMERSFOORT afgetrapt door Floyd van Hoof en Arjan Hanse op de 50 meter rugslag. Zij bleven met respectievelijk 28.07 en 28.09 beide slechts een tiende van een seconde verwijderd van hun persoonlijke record. Junior Sam Janmaat wist zich in de paralympische categorie te kwalificeren voor de finale later die dag.

Ook op de 50 meter vlinderslag bleven de dames Riemke Bosma en Elise Hardeman slechts tienden van een seconde verwijderd van hun persoonlijke records.

Wietse Waninge moest hierna aan de bak op de 200 meter schoolslag. Het nummer waarop hij afgelopen zomer debuteerde op een groot internationaal toernooi: de Europese Jeugdkampioenschappen in het Hongaarse Hodmezovaserhely. Waninge was in de ochtend niet helemaal scherp maar kwalificeerde zich voor de B-finale, waar hij ’s middags mag gaan strijden voor een bronzen medaille op dit NK.
Bij de dames zwom Larissa Brak een tijd van 2:45.15, waarmee zij nipt de finale miste. Brak is na een slepende schouderblessure net weer 2 maanden hersteld en aan het trainen.

Storm Willemsen debuteerde op de Swim Cup voor ZPC AMERSFOORT op de 200 meter vrijeslag. Willemsen begon sterk maar moest deze snelle start op het einde van de race bekopen. Zij finishte in 2:11.27. Riemke Bosma en Elise Hardeman zwommen respectievelijk 2:14.30 en 2:16.30.

Finales donderdag 6 april
In de B-finale van de 200 meter schoolslag heren zwom Wietse Waninge op overtuigende wijze de concurrentie naar huis. Met een tijd van 2:19.58 bleef hij de concurrentie ruim vier seconden voor, waarmee hij de bronzen medaille op dit NK veilig stelde.


(foto: Kees-Jan van Overbeeke, zwemfoto.nu)

Sam Janmaat zwom in de IPC-finale van de 50 meter rugslag een ruim persoonlijk record van 30.91. Het jonge talent laat met zijn zesde plek dit NK zien dat hij nadrukkelijk op de deur klopt.

Series vrijdag 7 april
Ook tijdens de tweede dag van deze editie van de Swim Cup was het de beurt aan de rugslagzwemmers om de dag af te trappen. Junior Austin Namesnik verraste vriend en vijand door op de 100 meter rugslag onder de minuut te duiken. Met een tijd van 59.95 komt hij in de buurt van het limiet voor het Europees Jeugd Olympisch Festival. Namesnik bleef Floyd van Hoof en Arjan Hanse nipt voor. Alle mannen kwalificeerden zich voor de B-finale.
Sam Janmaat zwom met 1:07.48 naar een persoonlijk record van een halve seconde, waarmee ook hij zich kwalificeerde voor de finale.

Met Kasper Leeuw, Kingue Struijf, Jordan Kraaijenhof en Wietse Waninge was ZPC AMERSFOORT sterk vertegenwoordigd op de 50 meter schoolslag. Leeuw won deze onderlinge strijd en kwalificeerde zich voor de A-finale. Struijf, Kraaijenhof en Waninge waren veroordeeld tot de B-finale. Allen bleven zij boven de gewenste kwalificatie-eis voor de Universiade (Taiwan) van 28.18.

Olympische Amersfoorter Ben Schwietert moest opdraven op de 200 meter vrijeslag. Schwietert wist zich met 1:49.14 als vierde te kwalificeren voor de A-finale later die middag, waarmee hij goede hoop houdt op kwalificatie voor de wereldkampioenschappen in Budapest deze zomer met het 4×200 meter vrijeslag estafetteteam.

Junioren Bas Morelissen, Austin Namesnik en Daniel Claasen gingen de strijd met elkaar aan op hetzelfde nummer. De strijd werd gewonnen door Morelissen die met 2:00.44 een fikse hap van zijn persoonlijk record afsnoepte.

Ook Sam Janmaat was goed op dreef. Hij zwom ruim tweeënhalve seconde van zijn persoonlijk record af en kwalificeerde zich als zesde voor de IPC-finale.

Finales vrijdag 7 april
In de IPC-finale van de 100 meter rugslag wist Sam Janmaat opnieuw zijn klasse te tonen. Na een persoonlijk record in de series, wist hij dit opnieuw flink aan te scherpen. Met 1:06.20 was hij alweer ruim een seconde sneller. Dit resulteerde in een knappe vierde plaats in deze finale.

Floyd van Hoof was in de B-finale van de 100 meter rugslag Austin Namesnik te snel af. Zij finishten als zevende en achtste in de ranglijst van de Nederlandse Kampioenschappen.

Kasper Leeuw greep in de A-finale van de 50 meter schoolslag 0.09 seconde naast de bronzen medaille. In de B-finale kwam Kingue Struijf nog erg dichtbij de tijd van Leeuw: 28.61 om 28.62. Waninge, die voor het eerst onder de 29 seconden dook, en Kraaijenhof bleven steken op plek 7 en 8 dit NK.

Nadat Sam Janmaat in de series een flink persoonlijk record zwom op de 200 meter vrije slag, mocht hij nogmaals een poging wagen dit nog eens aan te scherpen. Janmaat begon voortvarend en na een sterk ingedeelde race dook hij opnieuw onder zijn vanmorgen aangescherpte record: zijn 2:09.46 betekende voor het talent een vijfde plaats in de IPC-finale.

In de A-finale van dezelfde 200 meter vrijeslag moest Ben Schwietert zorgen dat hij zich in het estafetteteam voor de WK zwom. Met zijn 1:49.56 bleek hij iets langzamer dan vanmorgen, waarmee hij nu op de vijfde plek finishte. Met vier Nederlanders voor zich is het afwachten of hij zich hiermee in het WK-estafetteteam heeft gezwommen. UPDATE 10 april:  (Bericht KNZB) Ben Schwietert kwalificeert zich voor de wereldkampioenschappen in de Budapest deze juli voor de 4×200 meter vrije slag.

Series zaterdag 8 april
De zaterdagmorgen werd afgetrapt met het spektakel nummer 50 meter vrijeslag met veel Amersfoortse deelname. Ben Schwietert wist zich na wereldkampioen Jesse Puts als derde te plaatsen voor de A-finale in een persoonlijk record van 22.61.
Kingue Struijf bleef met 23.66 slechts een tiende van een seconde boven zijn persoonlijk record en plaatste zich voor de C-finale. Gideon Heij en Jesse van Dijk doken beide voor het eerst onder de 25 seconden: respectievelijk 24.72 en 24.97. Junioren Austin Namesnik en Daniel Claasen bleven daar allebei net boven: 25.08 en 25.14.
Sam Janmaat zette wederom een fantastische prestatie neer. Hij verbeterde op dit sprintnummer zijn persoonlijke record met anderhalve seconde: 27.83.

Hierna was het de beurt aan de rugslagzwemmers Floyd van Hoof, Arjan Hanse en Austin Namesnik. Allen wisten zij zich te plaatsen voor de B-finale later die dag, alwaar zij zich mogen mengen in de strijd om de bronzen NK medaille.

Larissa Brak kwam uit op de 100 meter schoolslag. Met een tijd van 1:14.36 mag zij vanmiddag in de herkansing in de B-finale. Na Brak was het de beurt van het Amersfoortse trio Kasper Leeuw, Jordan Kraaijenhof en Wietse Waninge. Het was Waninge die er met de Amersfoortse eer vandoor ging. Hij zwom een tijd van 1:02.71, waarmee hij zich als tweede Nederlander kwalificeerde voor de A-finale en een zilveren NK-medaille werd veiliggesteld. Achter hem kwalificeerden Leeuw en Kraaijenhof zich voor de B-finale, waar zij mogen strijden om het brons.

Op de 400 meter vrijeslag IPC wist Sam Janmaat zich opnieuw te plaatsen voor een finale. Met zijn 4:39.00 wist hij zich als vijfde te kwalificeren.

Ook Jesse van Dijk wist zich te plaatsen voor de finale, op de 100 meter vlinderslag wel te verstaan. Van Dijk bleef met 58.56 iets boven zijn persoonlijke record, maar mag zichzelf dus proberen te verbeteren in de B-finale.

Elise Hardeman was de winnares van de Amersfoortse strijd bij de dames op de 100 meter vrijeslag. Met een tijd van 1:00.02 dook zij net niet voor het eerst onder de magische minuutgrens. Riemke Bosma werd tweede in deze strijd in 1:00.39, op de voet gevolgd door Sterre Veersma (1:00.52) en Storm Willemsen (1:00.86).

Finales zaterdag 8 april
In het sprintgeweld van de A-finale 50 meter vrijeslag wist Ben Schwietert als derde de tijdplaat in te drukken. Zijn bronzen tijd betekende opnieuw een persoonlijk record: 22.59. In de andere finale bleef Kingue Struijf op 0.03 boven zijn tijd van de series steken.

De Amersfoortse strijd tussen het trio Floyd van Hoof, Arjan Hanse en Austin Namesnik werd op de 200 meter rugslag gewonnen door jongeling Austin Namesnik. Met een tijd van 2:11.31 was hij bijna vier seconden sneller dan zijn tijd in de series en zijn persoonlijk record. Hij werd vijfde in de strijd om de Nederlandse titel en bleef zijn Amersfoortse maten Van Hoof en Hanse voor.

Larissa Brak verbeterde haar tijd van de series op de 100 meter schoolslag in de B-finale aanzienlijk. Ditmaal zwom zij 1:13.62 en deze tijd was goed voor een zesde tijd op de NK-ranglijst.
Wietse Waninge wist in de A-finale bij de heren dat hij zeker was van de zilveren medaille, maar wilde zich verbeteren. Hij ging daarom erg snel van start, maar moest dit bekopen op de laatste meters. Zijn tijd van 1:03.04 betekende evengoed de twee plaats. In de B-finale werd gestreden om de laatste overgebleven NK-medaille. Deze ging echter jammerlijk aan de neus van Kasper Leeuw en Jordan Kraaijenhof voorbij. Zij werden respectievelijk vierde en zevende in de einduitslag.

Na iets boven zijn persoonlijk record te hebben gezwommen in de series van de 100 meter vlinderslag wilde Jesse van Dijk zichzelf revancheren in de B-finale. Zijn missie slaagde knap en hij dook met 57.75 voor het eerst onder de 58 seconden.

Sam Janmaat had zich in de series als vijfde geplaatst voor de finale op de 400 meter vrijeslag en wist dat hij uitzicht had op het podium. Janmaat begon hierom erg rap, wist zich aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van zijn tijd in de morgen. Met zijn tijd van 4:35.77 (pr: 4:39.88) kwam hij echter net iets tekort voor het podium. Wel mag hij trots zijn op zijn vierde plaats.

Series zondag 9 april
De laatste dag van de Swim Cup mocht gestart worden door Larissa Brak op de 50 meter schoolslag. Dat deed zij sterk want met 33.11 bleef zij maar 0.15 seconde boven haar persoonlijke record.

Na de schoolslagsprint is het tijd voor de vlinderslagsprint bij de mannen. Hierop louter persoonlijke records van de Amersfoortse deelnemers. Jesse van Dijk was de Amersfoortse winnaar in 26.14, gevolgd door Austin Namesnik in 26.63 en Gideon Heij in 27.49. Ook Sam Janmaat zwom een dik persoonlijk record. Met zijn tijd 30,95 dook hij ruim anderhalve seconde onder zijn oude besttijd.

Na het sprintgeweld werd het tijd voor de 400 meter vrijeslag voor dames. Hierbij een Amersfoortse deelnemer: Riemke Bosma. Zij bleef helaas ver boven haar persoonlijke record steken.

Jesse van Dijk dook op de 200 meter wisselslag bijna tweeënhalve seconde onder zijn persoonlijke record: 2:14.03. Hiermee wist hij zich te plaatsen voor de B-finale later die dag. Achter Van Dijk zwom ook Namesnik naar een persoonlijke besttijd. Ook hij zwom bijna twee seconden onder zijn tijd: 2:16.38. Arjan Hanse werd derde Amersfoorter in 2:18.27. Ook Sam Janmaat overtrof zichzelf opnieuw. Hij wist zichzelf op deze afstand met maar liefst 15 (!) seconden te verbeteren: 2:29.64. Hij plaatste zich hiermee voor de finale IPC.

Bij de dames startte Storm Willemsen op deze afstand. Deze jeugdzwemster die pas enkele maanden bij ZPC AMERSFOORT traint, begon haar race erg voorspoedig. Helaas moest zij concluderen dat zij voor de 200 meter nog inhoud mist en finishte zij in 2:28.42 boven haar eigen record.

Op het koningsnummer, de 100 meter vrijeslag bij de heren, snelde Ben Schwietert naar de snelste tijd in de ochtend. Zijn tijd van 49.38 betekende eveneens een persoonlijk record. Achter Schwietert bleef Kingue Struijf ruim boven zijn persoonlijke record steken op 52.55. Daarachter bleken Gideon Heij, Jesse van Dijk, Austin Namesnik en Daniel Claasen gewaagd aan elkaar. Zij zwommen respectievelijk 54.97, 55.10, 55.11 en 55.43. Sam Janmaat etaleert al dit gehele weekend zijn goede vorm, en dat was op de 100 meter vrijeslag niet anders. Zijn tijd van 1:00.16 betekent wederom een ruim persoonlijk record maar stiekem had Janmaat gehoopt op een tijd onder de minuutgrens.

De dames mochten zich meten op de helft van dit koningsnummer: de 50 meter vrijeslag. Net als op de 100 meter ging Elise Hardeman er met de Amersfoortse winst vandoor: 27.73 (pr: 27.72). Zij werd op de voet gevolgd door Sterre Veersma (27.97), Storm Willemsen (27.98) en Riemke Bosma (28.17).

Na sprintgeweld is het tijd voor de Amersfoortse man van de lange adem; Bas Morelissen. Morelissen kwam uit op de 1500 meter vrijeslag. Hij zag zijn inzet helaas niet beloond worden met een persoonlijk record. Met een tijd van 17:46.46 bleef hij aardig van zijn record verwijderd.

Finales zondag 9 april
In de finale van de schoolslagsprint bij de dames bleef Larissa Brak iets boven haar tijd van de series steken: 33.37. Hiermee werd zij zevende Nederlander in de ranglijst van de Nederlandse Kampioenschappen.

Na zijn persoonlijke record van 15 seconden in de series mocht Sam Janmaat het opnieuw proberen in de finale van de 200 meter wisselslag. Ditmaal was hij iets langzamer dan vanmorgen (2:31.12), maar was hij nog wel aanzienlijk sneller dan zijn record van voor dit toernooi. Janmaat tikte als achtste aan in de finale.
Ook Jesse van Dijk zag vanmorgen zijn verbetering van zijn persoonlijke record beloond worden met een finaleplaats. In de B-finale wist hij zichzelf opnieuw te verbeteren in ditmaal een 2:13.37.

Ben Schwietert mocht de Swim Cup afsluiten in de finale van de 100 meter vrijeslag; het koningsnummer. Schwietert ging als titelfavoriet de finale en in wist deze rol waar te maken. Zijn noeste trainingsarbeid werd beloond met zijn eerste nationale titel, en wel op de 100 meter vrijeslag. Hiermee weet Schwietert het toernooi voor ZPC Amersfoort op fantastische wijze af te sluiten: een gouden medaille.
https://www.youtube.com/watch?v=fGXuIv6Ua6w