Beste ploeg NK junioren jeugd

In het seizoen 2017-2018 is de format van het NJJK iets veranderd ten opzichte van vorige jaren. Het toernooi is ingekort naar 3,5 dagen (t.o.v. 4 dagen in vorige jaren) en de 800/1500 vrij voor de junioren zijn uit het toernooi gehaald. Alleen voor de jeugd zwemmers zijn de 800/1500 vrij op de donderdagmiddag.

Donderdag 14 december

Op donderdag zijn de meeste deelnemers van onze vereniging richting Eindhoven vertrokken. De meeste zwemmers verbleven in Mierlo in huisje op het bungalowpark ’t Wolfsven. Om 15 uur hebben we met z’n allen ingezwommen in het Pieter van de Hoogenband Stadion en daarna Ymke aangemoedigd op haar 800 vrij. Ze had een paar weken eerder bijna 15 seconden van haar tijd afgehaald op de Regiokampioenschappen en zwom nu een paar tienden van een seconde boven haar PR. Het was wel een hele mooie race!

Na deze race gingen we terug naar het park en daar hebben we met z’n allen heerlijke pasta gegeten. Vroeg naar bed, want het inzwemmen is elke dag al om 7:30 uur dus we moeten elke dag vroeg op!

Vrijdag 15 december

Verslag door Bas Morelissen:

Vrijdag ging mijn wekker af om 6.15. Ik maakte me klaar voor mijn eerste dag NJJK. Aan de ontbijttafel zaten Mart, Daniel, Tyrese en Kirill. Reinier, de vader van Rijk Heere had de tafel gedekt en een eitje gebakken. Na een heerlijk ontbijt heb ik mijn spullen ingepakt en ben met Tom meegereden naar de zwembad.

Vandaag staat voor mij op het programma de 100 vrij, 100 vlinder en de 400 vrij. Toen ik klaar was met het inzwemmen ben ik me gaan omkleden met de rest die de 100 vrije slag in de voorrondes moest zwemmen. Voordat ik naar de voorstart ging heb ik mijn race voor besproken met Tom. Ik zwom een goede race, tot mijn verbazing zwom ik hard genoeg voor een plekje voor de finale in de middag sessie. De 100 vlinder was ook goed gegaan want ik zwom voor het eerst onder de minuut!

Tussen de afstanden door moedig ik de rest aan, klets ik met anderen en luister ik muziek.

Nadat ik klaar was met de 400 vrij heb ik uitgezwommen.

Toevoeging: ’s Morgens zwom Sophie de 200 school en miste nèt een bronzen medaille. Ze werd knap 4de. Rijk Dragstra zwom de 200 school iets boven z’n tijd, maar haalde toch de finale; een kans op revanche dus!

Op de 100 vrij won Simon goud in een prachtige tijd van 55.02. Ruben en Anders zwommen iets boven hun tijd. Dat was jammer, maar er zijn nog genoeg andere afstanden om het roer om te draaien! Rijk Heere zwom bijna een hele seconde van zijn tijd af en werd knap 7de! Van de jeugd zwemmers haalden Austin en Bas de finale en de andere jongens net niet (Mart, Daniël). Tyrese werd helaas gedist door een te vroege start. Sam en Nathan plaatsten zich met gemak voor de finale van vanavond.

Op de 100 vlinder won Pippa goud met wel 4 sec. voorsprong op nummer 2! Austin plaatste zich wederom voor de finale en Bas ging voor het eerst onder de 1-minuutgrens. Mart haalde dat helaas net niet. Nathan zwom een goede race en plaatste zich met gemak voor de finale.

Op de 50 school won Ruben na een spannende race een zilveren medaille! Anders werd 13de, iets boven zijn PR, maar wel pas de tweede keer onder de 35 seconden! Rijk H. werd 7de en Milan en Sam plaatsten zich voor de finale. Tyrese en Rijk D. net niet.

Het laatste nummer van de ochtend was de 400 vrij. Lieke zwom na een zware doch mooie race ietsje boven haar tijd. Ymke zwom wel 4 sec. van haar tijd af en werd 19de. Bas haalde 1 sec. van zijn tijd en werd 10de. Rijk haalde er zelfs 3 sec. af! Daniël draaide niet zo lekker. Sam zwom een prachtige race en werd 1ste en Nathan derde. Beide zwommen een dik PR. Goed gedaan allemaal!

Daarna ging ik naar de huisjes toe om te eten en uit te rusten. Aangekomen bij de huisjes stonden de tosti´s al klaar. Nadat ik klaar was met eten ben ik naar boven gegaan om op mijn bed te rusten.

Om 14.30 gingen we met z´n allen weer terug naar het zwembad. Ik sprong om 15.00 het water in om in te zwemmen voor de finale 100 vrij. Na het inzwemmen heb ik me weer omgekleed, voor besproken en muziek geluisterd zodat ik klaar voor de 100 vrij was. Bij de 100 vrij zwom ik dezelfde tijd als in de voorrondes.

Aan het eind van de sessie waren de estafettes 4 keer 100 wissel dames en heren. De heren jeugd werden 3e met een tijd van 3:53.21. De jongens junioren werden ook 3e met een tijd van 4:04.46. De meisjes junioren werden 4e met een tijd van 4:45.23 (een knappe prestatie gezien we het enige team waren met twee junioren 1 in het team).

Na het aanmoedigen zijn we naar de huisjes gegaan waar het eten klaar stond. Na het eten gingen we naar bed om te slapen want we moesten nog twee dagen hard zwemmen.

Toevoeging: ’s Middags stonden dezelfde nummers op het programma. De junioren jongens en meisjes draaiden om en de jeugd moest finales zwemmen.

Op de 200 school won Ruben zijn tweede zilveren medaille, waarbij hij 4 sec. van zijn tijd haalde! Anders werd in diezelfde race knap 7de met een PR van 2 sec.! Ook Rijk H. zwom een dik PR van 4 sec. en eindigde knap 5de. Rijk D. mocht de finale zwemmen en zwom hier toch nog een PR!

Op de 100 vrij won Pippa goud in een prachtige tijd van 1:03.39 en Sophie werd 7de in een prachtige tijd van 1:07! Jetske verraste iedereen, maar vooral haarzelf, door tweede te worden en voor het eerst de 1-minuutgrens te doorbreken! Dat wordt appeltaart uitdelen Jetske! Nienke, die al het hele seizoen bijna niet heeft kunnen trainen, zwom heel knap haar tweede tijd ooit en werd 25ste. Austin mocht finale zwemmen en na de 51.00 van de series, zwom hij nu een super snelle 50.78 en werd derde! Bas zwom dezelfde tijd als in de series. Sam zwom een super-race en won goud! Nathan, die ’s morgens al een mooi PR had gezwommen, zwom nu opeens nog 1,5 sec. sneller! Knap hoor!

Op de 100 vlinder won Simon goud met wel 2 sec. voorsprong op nummer 2! Ruben moest ook maar was nog helemaal moe van die mooie race op de 200 school. Kirill zwom een hele mooi 58 en werd knap 2de! Austin en Nathan mochten beide finale zwemmen. Austin pakte een mooie bronzen medaille en Nathan een zilveren.

Op de 50 school won Sophie een prachtige zilveren medaille! Milan werd 10de in de finale net iets boven zijn tijd van de series. Dit waren wel zijn snelste 2 tijden ooit! Sam werd helaas net vierde.

Het laatste nummer van de ochtend was de 400 vrij. Simon lag de hele race meters achter de koplopers, maar in de laatste 50 meter wist hij de nummer 3 toch nog in te halen om een bronzen medaille te pakken. Rijk H. zwom een klein PR en werd 11de.

Zaterdag 16 december

Verslag door Sam Janmaat:

Wekker gezet om 6:00 uur en aan een lekker ontbijt om weer hard te kunnen zwemmen. 6:45 vertrokken we naar het zwembad voor het inzwemmen om 7:30uur. We gaan van start om 8:30. We begonnen vandaag met de 200 vrij van de meisjes en de 200 vrij jongens jeugd en paralympisch. Ik begon dus met de 200 vrij en zwom een mooie tijd en ging als 1e de finale in. Daarna moest ik de 50 vrij waar het heel spannend wordt in de finale vanmiddag omdat er gedeeld 1e tussen Querijn en Nathan en gedeeld 2e Duncan en ik. En het was een mooi PR. Daarna moest ik gelijk weer door naar de voorstart om de 50 rug te zwemmen. Daar ging het ook weer goed en zwom weer een mooi PR. Daarna lekker uitgezwommen en terug naar de huisjes en weer lekker eten en naar bed om uit te rusten.

Toevoeging: Op de 200 vrij startte Ymke ook nog. Zij zwom een mooi PR van 2:13. Pippa pakte haar derde gouden medaille en Sophie werd 14de. Bij de jeugd haalden Daniel en Bas beide de finale en bij de IPC zwemmers Sam en Nathan ook.

Op de 200 rug kwamen Simon en Ruben beide van start. Ze werden netjes 6de en 15de. Kirill zwom een mooie race en werd gedeelde 4de. Austin en Mart moesten zich plaatsen voor de finale en dat deden ze allebei! Bas zwom iets boven z’n tijd.

Op de 50 vrij won Simon goud. En in een hele mooie tijd! Maar ietsje boven het NR! Ruben werd 14de en Anders in een mooi PR 33ste. Bij de jeugd plaatsten Austin en Tyrese zich voor de finale. Daniel en Bas eindigden als 16de en 18de. Nathan en Sam plaatsten zich ook voor de finale.

Op de 50 rug werd Jetske 2de, maar 0,12 sec. achter nummer 1! Austin plaatste zich weer voor de finale en Mart werd 14de nèt iets boven zijn PR. Sam en Nathan plaatsen zich beide voor de finale.

Aan het einde van de ochtendsessie zwommen de meisjes jeugd de 4×100 vrij. Ymke zwom als startzwemster een dik PR van 1:01. Sterre en Suze waren speciaal voor deze estafette naar Eindhoven gekomen. Samen met Lieke maakten ze een mooi team. Suze zwom voor het eerst een 1:04 en Sterre zwom ondanks weinig trainen toch nog onder de minuut! De dames werden knap 12de.

Uitgerust en wel gingen we ’s middags weer naar het zwembad om lekker te racen.

Begonnen weer met inzwemmen en daarna weer racen. Daar gaan we dan, op weg naar de voorstart voor de 200 vrij super zenuwachtig want ik wilde onder de 2:00.00. En wat ging het super, ik zwom gewoon 1:59.04 onder de 2 minuten en een Nederlands Record S10!! We begonnen de middag sessie top! Nu nog de 50 vrij en 50 rug. Daar gingen we weer, ik stond lekker ontspannen met Nathan te praten hoe hard we gingen zwemmen. En daar gingen we, we zwommen kei hard en we eindigde op de 2e en 3e plek. Allebei en mooi PR en een mooie medaille. Weer een top race!! Nu de 50 rug ik kon 1e worden maar dan moest ik wel super hard zwemmen. En weer een goede race wel een 2e plek maar wel met een mooie tijd. Gelijk door naar de ceremonie om mijn medaille op te halen. Na de ceremonie uitzwemmen en terug naar de huisjes om weer lekker te eten en te slapen om de laatste dag te knallen.

Toevoeging: ’s Middags startten we met de 200 vrij van Simon, Ruben en Anders. Wat zwommen ze alle drie goed! Simon lag na 150 meter nog een volle seconde achter nummer 2, maar wist hem op de laatste baan toch nog in te halen om een zilveren medaille te pakken. Ruben werd 16de met een PR van wel 3 sec. en Anders werd 21ste met een PR van maar liefst 4 sec.!! Ook Rijk H. haalde wel 2 sec. van zijn tijd af en werd knap 7de! We are goed op dreef! In de jeugd finale werden Bas en Daniël 8ste en 10de. Bas met een PR, Daniël net iets erboven. Bij de IPC zwemmers zwom Sam de race van zijn leven en haalde voor het eerste een tijd onder de 2-minutengrens èn zwom een NR! Gefeliciteerd Sam! Nathan zwom een mooie tijd en werd 4de.

Op de 200 rug had Jetske weer pech. Ditmaal was het verschil met nummer 1 maar 0,14 sec. Maar ze mocht wel de zilveren medaille in ontvangst nemen in een mooi PR van 2:20. In de finale bij de jeugd haalde Austin een bronzen medaille. Hij had meer mazzel, want het verschil met nummer 4 was maar 0,01 sec.! Mart was op. Hij kon zijn prestatie van die ochtend helaas niet herhalen.

Het volgende nummer was de zware 400 wissel. Simon zwom voor het eerst onder de 5 minuten en won een zilveren medaille.

Daarna kwam de 50 vrij. Pippa won weer met overmacht (wat geef je dat kind te eten Suzanne?) en Sophie werd 15de. Jetske zwom voor het eerste onder de 28 sec en werd 6de. Het verschil met nummer 3 was maar 0,26 sec. Austin en Tyrese mochten de finale zwemmen en werden 5de en 8ste. Sam en Nathn mochten ook finale zwemmen en werden 2de en 3de met maar 0,01 sec. tussen hen! Mooie races allemaal!

De volgende race was 50 rug. Simon ging van start, won de race en zwom “gewoon” een NR! Jeetje wat ging hij hard! Vervolgens zwom Austin in de finale naar een bronzen medaille en Sam en Nathan naar de 2de en 4de plek.

We sloten de avond af met de 4×100 vrij estafette van de meisjes junioren. Zij werden knap 5de, weer als enige team met twee junioren 1 meisjes. Nienke ging als slotzwemster en zwom heel knap 1:02! De 4×200 jongens junioren hebben tot het laatste moment heel hard gestreden. Ze zwommen alle vier een hele mooie tijd, maar grepen aan het eind toch net naast het podium met een vierde plek. De jongens jeugd werden tweede.

Zondag 17 december

Verslag door Rijk Heere:

De dag begon weer vroeg, om 5:50 eruit met z’n allen. De jongens van huisje 62 (Anders, Nathan, Sam en Rijk H.) zwemmen allemaal 100m schoolslag en Sam en Nathan ook nog 50m vlinderslag en 200m wisselslag. Ons ontbijt werd gemaakt door Esther en Martine, die toch weer elke ochtend met ons opstaan en heen en weer rijden.

Eén voor één rijden er auto’s vanuit het vakantiepark naar het zwembad. Na vijf sessies is iedereen moe, wat resulteert in gemopper in de auto (door mij). De sfeer in het zwembad is al die tijd al goed geweest, door hippe muziek en speling met de verlichting.

(Bas zwom als eerste van vanmiddag 200 vlinder en werd in een mooie tijd 12de.)

Al in de negende serie staat Anders voor het startblok, die een 1.15 zwemt (9e van NL), een prima tijd als laatste afstand. Een serie later zwemt Ruben zich naar de tweede plek. En weer een serie later zwem ik dezelfde tijd als mijn persoonlijk record naar een 13e plek. (Kirill werd ook 13de. Rijk D, Milan en Tyrese zwemmen bij de jeugd series en weten zich helaas niet te plaatsen voor de finale.) Sam plaatst zich voor de finale 100m schoolslag.

Op de 100m rugslag belandt Jetske met 0,12 seconde verschil naast het podium (wat een pech had die meid). Bij de jeugd plaatst Austin zich als vijfde voor de finale (Bas, Mart en Tyrese zwemmen ook maar halen de finale helaas niet.). En op die afstand kwalificeren Sam en Nathan zich ook voor de finale.

Later wordt Simon eerste op 50m vlinderslag en mist Ruben een bronzen medaille op 0,3 sec. Kirill wordt wel derde. Bij de jeugd plaatst Austin zich voor de finale, wordt Daniël 17e, Bas 20e, en Mart 24e. Nathan plaatst zich als tweede voor de IPC finale.

Op de 200m wisselslag wordt Sophie 10e, en Pippa (overtuigend) eerste! (Het verschil is dit keer wel 6 sec.! Jetske wordt na een zware race 10de, en Nienke 30ste.  Austin plaatst zich wederom voor de finale van de jeugd. Bas en Mart halen de finale niet. Nathan en Sam wel. )

Terug bij de huisjes zorgden de ouders voor een heerlijke lunch, met pannenkoeken, tosti’s, panini’s enz. Verder werden de natte zwembroeken en handdoeken uitgehangen en hebben we een uurtje of twee platte rust. De één slaapt, de ander speelt games en weer een ander appt meisjes uit een ander huisje. En uiteindelijk vertrekken we voor de laatste keer naar het zwembad, deze keer zwaar beladen met al onze spullen.

Simon zwemt 200m vlinderslag en wordt tweede (met een PR van 4 sec!). Daniël (Rykov) en Tom zijn er ook deze middag voor de 200 vlinder en worden 5e en 7e. (Daniël duikt voor het eerst onder de 2:20!)

Sophie weet een bronzen medaille te behalen op 100m schoolslag (met maar 0,01 verschil met nummer 4!) en Sam wordt eerste in de finale.

(Op de 100 rug wordt Kirill 4de. Hij gaat voor het eerst onder de 1-minuutgrens! Austin wordt 5de in de jeugdfinale maar zwemt wel voor het eerst een 55! Sam wint na een uiterst spannende race goud! )

(Op de 50 vlinder wint Pippa haar zesde (!!) gouden medaille, wordt Austin 4de in de finale.) Nathan wordt bovendien eerste op de 50m vlinderslag en dat is zijn eerste gouden medaille op het NJJK! (èn voor het eerst onder de 30 sec!)

Omdat Pippa 6 gouden medailles heeft gewonnen, wint zij het Arena puntenklassement (de meeste punten gehaald van alle junior 1 meisjes) en mag zij een mooi prijzenpakket in ontvangst nemen.

Op de 200 wissel worden Simon en Ruben 3de en 6de. En ik haalde mijn allereerste individuele medaille op de 200m wisselslag (in een PR van wel 3 sec. en voor het eerst onder de 2:20! Gefeliciteerd Rijk!) Ik heb mijn lesje wel geleerd na al dat gezeur. (Kirill en Austin werden beide 7de. Daarna werd Sam ook nog eens eerste in een mooie tijd voor het eerst onder de 2:20 en Nathan werfd in diezelfde race derde! Nogmaals samen op het podium! )

Afsluitend kwamen nog de estafettes. Eerst de 4×200 vrije slag meisjes. Lieke, Ymke, Jetske en Pippa werden 12e in de categorie jeugd. (Lieke, Jetske en Pippa zwommen alle drie een dik PR!)

Vervolgens de en 4×100 vrije slag jongens. Simon, Kirill, Sam en ik werden eerste bij de junioren, waarbij Simon een Nederlands Record zwom! (Wat een verrassing en sensatie was deze gouden medaille! Alle vier de jongens zwommen harder dan ooit te voren! Trainster was erg trots!
Daarna zwommen Mart, Austin, Tyrese en Daniël bij de jeugd ook nog naar de gouden medaille! Toen stonden alle ZPC fans wel heel hard te juichen natuurlijk. Een medaille regen deze middag! )

En alsof dat nog niet genoeg was, wonnen we ook nog de Titus Mennen Bokaal, voor de beste club tijdens het NJJK!

En alsof dát nog niet genoeg was, vierden we de goede resultaten door naar de McDonalds te gaan. Waar uiteindelijk iedereen zijn/haar lege maag kon vullen, kletsen en nog even de trainers en ouders bedanken voor hun hulp tijdens het NJJK en daarvoor.