Jaargangwedstrijden te Leiden een groot feest voor ZPC AMERSFOORT

Afgelopen weekend zwommen onze jongste zwemmers de minioren haar jaargangwedstrijden te Leiden. Dit tweedaags toernooi wordt in zwemmen Nederland ook wel gezien als de NK voor Minioren. Per leeftijdscategorie mochten de beste 18 zwemmers deelnemen. Namens ZPC AMERSFOORT verschenen 5 minioren aan de start.

 Pippa van ’t Land (minioren 5,2006)
Wat kende Pipa van ’t Land een succesvol toernooi. Met drie overwinningen bij de oudste leeftijdsklasse voor de meisjes mocht Pippa zich bekronen tot koningin van het toernooi. Voor ZPC AMERSFOORT mocht Pippa de spits afbijten en met succes. Op de 100m vrije slag pakte Pipa met een zeer sterke race het goud. Met een sterke opening van 31.47 finishte ze in een tijd van 1:06.58. Voor een dame uit 2006 een zeer snelle tijd.

Het bleef niet bij één overwinning. Tijdens het toernooi pakte Pippa van ’t Land ook de  overwinning op de 200m vrije slag(2:30.60), 50m vrije slag(30.35). Zilver was het op de 100m vlinderslag(1:21.01), waar ze net te kort kwam voor goud. Op de 100m rugslag(1:18.56) was Pipa goed voor het brons.De gouden race van Pipa op de 200m vrije slag zeer opmerkelijk. Vanuit de 1e serie pakte ze met lef en dosis zelfvertrouwen de overwinning. Hiermee verbaasde ze zowel haar trainsters als supporters!

Sophie Faveaux (minioren 5,2006)
Sophie Faveaux liet ook van zich horen  op het hoogste niveau van Nederland. Met vijf starts(allen in een  pr) settelde Sophie zich keuring in de top 8. Op de 50 en 100m vrije slag eindigde als 5e van Nederland. De 200m wisselslag(3:00.71) snoepte ze maar liefst 8 seconden van haar tijd en finishte Sophie als 7e, op de 100 m wisselslag werd ze 8e.

Vuurwerk was er voor Sophie op de 100m schoolslag. Met een sterke onderwaterfase en opening liet ze zich meteen zien. Daarna lag ze lang vierde totdat ze met een ijzersterk slot naar  het brons zwom. Met haar tijd van 1:29.31 verbeterde ze zich 6 seconden ten opzichte van haar inschrijftijd . Hiermee was haar toernooi meer dan geslaagd!

Stijn Zwart (minioren 6, 2007)
Drie zware afstanden stonden er op het programma voor Stijn Zwart, en allemaal op één dag. Stijn Zwart zwom zijn races en steeg boven zich zelf uit en zwom secondes van zijn toch al goede persoonlijke records af. Met een tijd van 1:17.48 eindigde Stijn op de 100m rugslag als 9e, zijn hoogste notering. Op de 100m schoolslag (1:31.04) en 100m wisselslag (1:19.42) was Stijn goed voor een 10e plaats.

Tenzing Geutjes (minioren 5, 2006)
Titel prolongatie en twee maal zilver was het voor Tenzing Geutjes. Tenzing begon het toernooi keurig met ene 9e plaats op de 100m rugslag in 1:22.03, een pr van 3 seconden . Gevolgd door een 12e plaats op de 100m vrije slag. Tenzing baalde zo dat hij bij de 100 vrij in de 2e helft vergeten was aan zijn techniek te denken dat hij sportieve revanche name op de 50 vlinder:  met een mooi pr zwom hij naar het zilver op de 50m vlinderslag(35.73).

De tweede dag begon met 100 meter wisselslag. In de eerst serie, als 13e geplaats , zwom Tenzing een hele sterke race, dit onder de inschrijftijd. Zijn  1:21.22  werd in serie 2 niet gehaald. In serie 3 was er 1 zwemmer duidelijk sneller, maar klokten de trainers nog 3 zwemmers met 1.21. Dus werd het spannend. Feest toen bleek dat Tenzing uiteindelijk de snelste hiervan was en zilver won.
Vorig jaar verraste Tenzing op de 50 vrij en won goud. Nu extra spannend,  want als titelverdediger en ook als 1e geplaatst voel je wel extra druk. Maar een sterke onderwaterfase en krachtige slagen wist hij zijn favorietenrol waar te maken en won goud in 31.13.

Mads van Norden (minioren 4, 2007)
Zijn vader Edwin is een begrip binnen ZPC AMERSFOORT en won al vele medailles, mama Henriette  zwemt ook regelmatig de sterren van de hemel, broer Anders verraste door vorige maand de NJJK te mogen zwemmen en toen kwam tot zijn eigen verbazing het bericht dat Mads ook mee mocht doen bij de jaargangfinales. Dat is natuurlijk echt stoer. Maar ook spannend. Mads zwom een hele nette 50 vrij en  werd 16e . Ook op de 100 wissel ging hij ervoor. Een vergissing bij het keerpunt van rug naar school maakte dat zijn tijd niet telde.  Maar volgende keer is hij er vast weer bij, want zijn ontwikkeling gaat snel.

Conclusie
Het minioren zwemmen binnen ZPC AMERSFOORT zit in de lift.  Met 5x goud, 3x zilver en 2x brons scoorden onze jonge zwemtoppers zeer goed. De afgelopen jaren hebben onze minioren aansluiting kunnen vinden met de top van Nederland. Naast deze mooie individuele prestaties schieten de resultaten in de breedte omhoog en genieten de trainers dat de zwemmers ook technisch goed zwemmen. De miniorenploeg van  ZPC AMERSFOORT zien we daarom ook dit seizoen in de finale van de landelijke teamwedstrijd.  Deze lijn gaan wij met de komst van het nieuwe bad aan de Hogeweg doorzetten, zo kunnen wij de komende jaren blijven genieten van onze talentvolle zwemmers!

Uitslagen kunt u hier vinden.