Wedstrijdverslag ONK kb Tilburg 2015 dag 2: ZPC AMERSFOORT pakt estafette medailles

Dag twee van het Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan was wederom een groot succes voor ZPC AMERSFOORT. De formatie van Tom Rikhof behaalde zowel op de dames als heren estafette het podium. Daarnaast waren er ook nog persoonlijke successen van Kasper Leeuw en Jurjen Willemsen. Lees hier het verslag van dag 1 per programma nummer (incl. film materiaal)

Heren 400m vrije slag: Film B-finale
Nieuwkomer Beau Kneppers mocht namens het team de spits afbijten op dag 2 van het ONK. In de series kwam Beau Kneppers tot een 16e plaats op dit zware nummer. Zijn tijd van 4:08.34 betekende een persoonlijk record en een B-finale.

In de B-finale verpulverde Kneppers zijn serie tijd met maar liefst 3 seconden. Met een tijd van 4:05.29 was hij dus ruim sneller dan in de ochtend en steeg mede daar door drie plaatsen in de einduitslag.

Heren 100m rugslag: Film A-finale – Film B-finale
Jurjen Willemsen heeft de draad weer gevonden en was wederom in goede doen op dag 2. In de series ging het ontspannen aan met Willemsen en dat resulteerde in een 2e tijd (2:02.27). Floyd van Hoof en Arjan Hanse moesten in de series vol aan de bak en moesten met elkaar de strijd aan voor de laatste A-finale plek. Het was Floyd van Hoof die de onderlinge strijd won in een tijd van 2:05.67 om 2:05.76 van Hanse. Hanse dus naar de B-finale.

Twee heren in de A-finale. Jurjen Willemsen was de beste zwemmer uit Amersfoort. Met een tijd van 2:01.62 eindigde Willemsen als 5e en als 3e van de Nederlanders. Lang lang willemsen op koers voor het zilver maar moest op de laatste meters toch zijn concurrent Ruben Dekker voor laten. Brons dus voor Willemsen. Floyd van Hoof eindigde als 8e in de finale en was een fractie langzamer dan in de ochtend.

Arjan Hanse daar in tegen was weer sneller in de ochtend en dook onder de tijd van Floyd van Hoof. In de B-finale eindigde Hanse als 2e in een tijd van 2:05.53.

Heren 100m schoolslag : Film A-finaleFilm B-finale
Vier deelnemers namens ZPC AMERSFOORT waarvan drie zwemmers in één A-finale, wat in het huidige zwemmen eigenlijk ongehoord is. Kasper Leeuw was ruim de snelste van de mannen uit Amersfoort. Met een tijd van 1:00.63 ging Leeuw als 3e naar de finale. Op een gepaste afstand was het Kingue Struijf die met een persoonlijk record van 1:01.66 als 4e naar de finale ging. Jordan Kraaijenhof plaatste zich nipt voor de A-finale. Kraaijenhof zwom een tijd van 1:02.20 net genoeg was voor een 8e plaats.
Wietse Waninge kwam als 18e over de finish op de 100m schoolslag, met een tijd van 1:04.31. Wegens het feit dat de B-finale alleen voor Nederlanders was, en er dus 2 Belgen wegvielen, mocht Waninge toch starten in de B-finale.

De grote verrassing in de A-finale kwam op naam van Kasper Leeuw. De schoolslag specialist van ZPC AMERSFOORT eindigde op een 3e plaats in een tijd van 1:00.26. In de finale liet hij zelfs EK deelnemers en aspirant OS ganger Bram Dekker achter zich! Kingue Struijf eindigde als 6e en wederom in een persoonlijk record van 1:01.30. Opmerkelijk is de tijd van Struijf gezien de vrije slag specialist in september nog een tijd van 1:04.74 als PR had staan. Jordan Kraaijenhof zwom in de sterke schoolslag finale naar een 8e plaats in een tijd van 1:01.78.

Wietse Waninge revancheerde zich na een matige ochtend door een tijd te zwemmen van 1:03.21. Met deze tijd eindigde Waninge op een 13 plaats.

De tijden die de heren op de klokken lieten zetten biedt veel perspectief voor de toekomst. De heren mogen langzamer hand gaan denken aan het NL record 4×100 schoolslag. Het oude record staat nog op naam van AZ&PC en is gezwommen in de pakken-tijd, echter wanneer de dit weekend gezwommen tijden bij elkaar worden opgeteld, benaderen ze dit record al tot één seconde.

Dames 50m schoolslag: Film A-finale
Schoolslag specialiste Larissa Brak zwom op een eenvoudige wijze naar de finale op dit sprint nummer. Brak zwom een tijd van 32.96 en eindige daarmee als 7e.

In de finale bleef Brak steken op een 7e plaats. Wel verbeterde brak ten opzichte van de ochtend haar tijd met 3 tienden naar 32.60. Mooi resultaat dus voor Larissa Brak die dit jaar voor de 10e jaar op een NK staat!

Heren 50m vrije slag:Film B-finale
Drie heren kwamen aan de start op dit sprint nummer. Alleen Ben Schwietert was goed voor een finale plaats. Met een tijd van 22.55 zwom Schwietert naar een 9e plaats (B-finale) en was Sebastiaan Verschuren net voor.
Kingue Struijf en Wietse Waninge strandden in de series. Struijf werd 26e en Waninge 66e. Beide heren kwamen tot een tijd van 23.60 om 24.86, dit was echter te verwachten vanwege de geringe rust tussen de 100 school en 50 vrij, iets wat meer mensen dit weekend partten speelde.

In de A-finale eindigde Ben Schwietert op een knappe gedeelde 5e plaats. Met een tijd van 22.42 was Schwietert iets sneller dan in de ochtend en liet hij oud kampioen Tom Lommers (Nayade) achter zich.

Dames 100m vrije slag :Film A-finale
Rieneke Terink zwom in de series naar een gedeelde 8e plaats op de 100m vrije slag. Met 55.48 eindigde gelijk met Elinore de Jong( de Fuut) wat zou betekenen dat dames een swim-off zouden moeten doen om te bepalen welke dame naar de A-finale mocht. Gelukkig voor beide dames kwam het niet zo ver en melde er iemand af na de series en mochten beide dames toch van start in de A-finale.
Riemke Bosma zag in de ochtend haar trainingsarbeid beloond worden met een persoonlijk record. Met een tijd van 59.19 eindigde Bosma als 41e in het sterke deelnemersveld.

In de A-finale was Rieneke Terink goed voor een tijd van 55.33 en dat leverde haar een mooie 5e plaats op. Met haar tijd liet Terink twee NTC dames achter zich, dus dat is zeker een mooi resultaat!

Heren 100m vlinderslag Film A-finale
Fabian Beimin zwom in de series naar een gedeelde 6e plaats en kwalificeerde zich daarmee voor de A-finale 100m vlinderslag. Met een tijd van 54.30 was hij ruim voor Ben Schwietert die de tijdwaarneming liet stoppen op 56.42. Schwietert zijn tijd was goed voor een 15e plaats en B-finale. Echter zag Ben Schwietert af van de B-finale zodat hij zich volledig kon focussen op de 50m vrije slag finale.

Beimin zwom ten opzichte van de ochtend iets sneller. In de finale was Beimin niet opgewassen tegen het geweld van de KNZB leden en liet Beimin de klok stoppen op 54.04 wat hem een 7e plaats opleverde.

Heren 200m wisselslag: Film B-finale
Beau Kneppers en Arjan Hanse wisten zich niet rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Wel zwommen beide heren een persoonlijk record van 2:11.33 om 2:11.91. De heren eindigde respectievelijk als 20e en 22e. Na het verstrijken van uitschrijf deadline bleek dat zowel Kneppers als Hanse in de B-finale mochten starten.

Helaas voor beide heren wisten ze hun goede resultaat van de ochtend niet te overtreffen. Kneppers was met een 14e plaats goed voor 2:11.73. Hanse dat net uit het water kwam van de 100m rugslag zwom een tijd van 2:15.43, wat een 16e plaats opleverde

Dames 4x200m vrije slag : Film A-finale series
Het dames kwartet bestaande uit Rachelle Visser, Riemke Bosma, Sophie Brouwer en Rieneke Terink zwommen rustig naar de finale op de 4x200m vrije slag. Visser dat als startzwemster goed was voor 2:11.19 lanceerde Riemke Bosma goed. Bosma was net iets langzamer als Visser en zwom een split tijd van 2:11.90. Brouwer was als 3e zwemster goed voor 2:13.44. Als slotzwemster mocht Rieneke Terink in het water. Terink liet wederom zien aan zwemmend Nederland dat ze haar niet moeten uitschakelen. Met een tijd van 2:00.95 zwom ze regelrecht haar concurrenten in de serie naar huis.

Dat de Dolfijn met de overwinning er van door ging dat was zeker. Daar achter lagen er kansen voor ZPC AMERSFOORT. Sophie Brouwer werd in de finale vervangen voor Milou Schraverus. Riemke Bosma en Rachelle Visser zwommen ten opzichte van de ochtend beiden ruim 2 seconden sneller en Milou Schraverus zwom net als Visser en Bosma een tijd in de 2:09.Na drie dames stond ZPC AMERSFOORT op een veilige 3e plaats. Slot zwemster Rienke Terink kreeg de taak om ZPC AMERSFOORT naar de finish te zwemmen. PSV was inmiddels al in het water en het gat met de club uit Eindhoven was net te groot voor Terink om het in te halen. Toch probeerde Terink het en zwom door haar inspanning de snelste splittijd van het veld 1:58.63! Een mooie prestatie van de dames ploeg

Heren 4x100m vrije slag : Film A-finaleseries
Net als de dames kende de heren een rustige ochtend. De heren bestaande uit Kasper Leeuw, Jurjen Willemsen, Kingue Struijf en Jordan Kraaijenhof zwommen in de series naar een 3e plaats. Doordat er in de finale geen landenteams mochten starten plaatste ZPC AMERSFOORT zich als 1e voor de finale.
Kasper Leeuw zwom als startzwemmer een persoonlijk record van 52.58. In de finale zal Leeuw plaats maken voor Ben Schwietert.

De heren estafette ploeg eindigde in de finale op een knappe 3e plaats. Ben Schwietert opende namens ZPC AMERSFOORT en liet met een 49.50 een sterke indruk achter. Willemsen nam het stokje over en behield de voorsprong op de nummer vier PSV. Als derde zwemmer dook Kraaijenhof in het water en zwom een split tijd van 50.58 en bracht ZPC AMERSFOORT terug in de race voor het zilver. Kingue Struijf ging de strijd aan met Thomas Verhoven(MNC Dordrecht) om het zilver. Helaas voor ZPC AMERSFOORT kwamen de mannen net te kort maar toch een mooie bronzen medaille. Het goud ging naar het kwartet van de Dolfijn, bestaande onder andere uit Sebastiaan Verschuren.

Conclusie dag 2:
Tom Rikhof maakte de balans op na dag 2. ‘Gaaf dat zowel de dames als de heren ploeg het brons mee naar huis nemen. Vooral Rieneke Terink liet een sterke indruk achter bij mij. Dit beloofd veel voor dag 3. Ook de individuele prestaties waren goed. Veel finale plaatsen en persoonlijke records. Kijk alleen al naar de schoolslag finale. Daar staan wij toch knap met drie heren in de A-finale. Ook in de rugslag zijn wij sterk vertegenwoordigd’ aldus hoofdcoach Tom Rikhof.