Wedstrijdverslag ONK kb Tilburg 2015 dag 1: Goud voor Willemsen

Vrijdag 31 oktober was zwembad de Drieburcht in Tilburg het strijdtoneel voor het Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan. De senioren van ZPC AMERSFOORT behaalden goede resultaten met o.a een nationale titel voor rugslag specialist Jurjen Willemsen en zilver voor Kasper Leeuw op de schoolslag. Lees hier het verslag van dag 1 per programma nummer (incl. film materiaal)

Heren 100m rugslag :Film A-finale Film B-finale
Drie heren van ZPC AMERSFOORT kwamen aan de start op de 100m rugslag. Het was Jurjen Willemsen die zich in de series op een eenvoudige wijze kwalificeerde voor de A-finale. Arjan Hanse kwam in een persoonlijk record van 57.27 uit op een 11e plaats wat goed was voor een B-finale. Floyd van Hoofd kwam mede door laatste 50 meter als 16e over de finish wat ook voor hem een B-finale betekende.

In de B-finale was Arjan Hanse net iets langzamer dan in de series. Met een tijd van 57.42 eindigde Hanse knap als 10e. Floyd van Hoof herpakte zich na een moeizame ochtend. In een tijd van 57.63 was hij duidelijk sneller dan in de ochtend en was hij goed voor een 12e plaats in de B-finale.

Jurjen Willemsen trok alle aandacht op dag 1 van het ONK. Uit onverwachte hoek pakte hij de titel op dit rugslag nummer. Mede door zijn sterke onderwater fases zwom Willemsen naar een tijd van 54.70. Voor Willemsen een enorme opsteker na zijn vele blessure leed. Met deze titel pakte Willemsen ook de eerste nationale senioren titel onder de nieuwe club ZPC AMERSFOORT!

Dames 200m vrije slag :Film A-finale
Na 4 jaar Club Natacio Sabadell en PSV maakte Rieneke Terink haar rentree op het ONK namens ZPC AMERSFOORT. Terink liet in series meteen zien dat ze haar niet moeten uitschakelen als concurrent. Terink kwam in de ochtend knap als 4e over de finish in een tijd van 1:59.50.

In de A-finale ging Terink lang goed mee met de dames uit het NTC en RTC. Helaas eindigde Terink in een tijd van 1:59.10 net buiten het podium op een 4e plaats. Opmerkelijk was dat Terink als enige dame in de finale niet deel uit maakt van het KNZB structuur en zelfs nog NTC en RTC zwemsters achter zich liet in de finale.

Heren 200m vrije slag: Film A-finale
Leeftijdsgenoten Ben Schwietert en Beau Kneppers kwamen in de ochtend aan de start op de 200m vrije slag. Ben Schwietert die sinds dit seizoen deel uit maakt van het RTC Amsterdam liet een sterke indruk achter op zijn zwemconcurrenten. Met een tijd van 1:48.25(pr) ging Schwietert als 3e naar de A-finale. Beau Kneppers strande in de series. De zwemmer uit Schagen dat ZV Hoorn inruilde voor ZPC AMERSFOORT zwom een persoonlijk record van 1:56.20 en liep alvast warm voor de estafette 4x200m vrije slag later op de ochtend.

Een enorme clash stond er te wachten tijdens de finale 200m vrije slag. In dit geweld mocht Ben Schwietert deelnemen. De zwemmer van het RTC overtrof zijn serie tijd met ruim een halve seconde tot 1:47.60. Met deze tijd kwam hij net te kort voor het podium en eindigde Schwietert als 5e.

Heren 50m vlinderslag : Film B-finale
Fabian Beimin en Kingue Struijf zwommen op de 1e dag van het ONK het sprintnummer de 50m vlinderslag. Struijf strandde in de series als 24e in een tijd van 25.72. Beimin kwam 2 honderste te kort voor een A-finale en mocht in de middag op herkansing in de B-finale. Beimin werd in de series 9e.

Na een matig verlopen ochtend kon mocht Beimin zich herstellen in de B-finale 50m vlinderslag. Beimin pakte na een sterke laatste baan de overwinning in de B-finale en eindigde zodoende als 9e in de uitslagen(24.47).

Dames 200m schoolslag : Film A-finale
Larissa Brak die dit jaar voor het 10e zwemseizoen aan de start komt op een senioren NK liet zien dat ze nog steeds in goede doen is. Brak zwom in de series onverwacht naar een 8e plaats op de 200m schoolslag en kwalificeerde zich daarmee voor de A-finale.

In de A-finale liet Larissa Brak zien dat ze in de ochtend duidelijk niet maximaal was gegaan. In de finale zwom Brak vanuit baan 8 naar een knappe 5e plaats in een tijd van 2:38.90.

Heren 200m schoolslag : Film A-finale Film B-finale
Amersfoort mag je langzamerhand wel een schoolslag club noemen. Op de 200m schoolslag zwommen Kasper Leeuw en Jordan Kraaijenhof ontspannen naar een 6e en 7e plaats in de series. Beide heren waren goed voor een A-finale. Wietse Waninge eindigde als 9e en was toebedeeld tot de B-finale.

Wietse Waninge kwam als enige heer van ZPC AMERSFOORT in de B-finale. Na een sterke eerste 100 meter trok Waninge die dit seizoen zijn focus heeft op het behalen van een limiet voor het EJK naar een mooie 10e plaats. In het sterke senioren veld zwom Waninge een tijd van2:19.64

In de A-finale kwamen twee heren aan start. Kasper Leeuw liet zien dat ze niet met hem moeten sollen. Na een sterke opening trok Leeuw aan het langste eind en behield hij zijn 2e plaats. In een persoonlijk record van 2:11.78 was hij duidelijk sneller dan in de ochtend. De titel ging naar Sébas van Lith die een EK-limiet en een NR zwom. Jordan Kraaijenhof kreeg helaas een diskwalificatie achter zijn naam na een goede finale.

Heren 4x200m vrije slag : Film A-finale series
Twee teams van ZPC AMERSFOORT kwamen aan de start op dit zware estafette nummer. Het eerste team zwom ontspannen naar de finale waarbij Kingue Struijf als sprinter een verrassende goed tijd zwom van 1:55.94. Het tweede team eindigde als 10e. Austin Namesnik(2001) mocht zijn debuut maken op het senioren NK door deel te nemen aan de estafette. Met een tijd van 2:03.29 liet hij zien dat goed meekan met de grote jongens.

In de finale stond er een ander team dan in de ochtend. Waar Kingue Struijf, Beau Kneppers, Fabian Beimin en Jurjen Willemsen in de ochtend zwommen maakte Struijf en Kneppers plaats voor Jordan Kraaijenhof en Kasper Leeuw. Op papier leek dit een goede set gezien hun tijden sneller waren, maar in praktijk liep het echter helaas anders. Leeuw en Kraaijenhof hadden kort voor de estafette de finale 200 meter schoolslag gezwommen en dat moest zich bekopen in de finale estafette. Ondanks hun volle inzet moest het ZPC AMERSFOORT team hun gok bekopen met een 4e plaats.

Dames 4x100m wisselslag : Film A-finale 12series
Deelnemen aan de finale op dit estafette nummer geloofde de dames wel. Maar dat het zo goed ging in de ochtend was iedereen verbaast over. De dames ploeg zwom in een andere teamopstelling en dat pakte goed uit met een 3e plaats in de series. Opmerkelijk was de tijd van Riemke Bosma als slotzwemster 58,72 !

Net als de heren eindigde dames ploeg buiten het podium. Rieneke Terink opende zeer sterk op de rugslag(1:03.36) en lanceerde Larissa Brak zeer goed. Rachelle Visser hield de dames ploeg in de race om een medaille, helaas moest Milou Schraverus ondanks haar snelle eindsprint het opnemen tegen zeer sterke dames. De dames eindigde op een 5e plaats.

Conclusie dag 1:
Tom Rikhof blikt terug op dag 1 van het ONK korte baan: ‘Er is hard gezwommen door onze senioren. Ik had rekening gehouden met een medaille voor Kasper Leeuw en Jurjen Willemsen, maar de kleur niet. We hebben goud en zilver meegenomen naar Amersfoort en dat is super goed. Het is jammer dat de heren 4x200m vrije slag net buiten het podium vielen. Wij hebben als groep het besluit en de gok genomen om met dit team te starten. Helaas heeft dit niet goed uitgepakt, jammer. Na de race hebben de heren meteen de knop kunnen omzetten en hebben ze zichzelf op scherp gezet voor de volgende estafettes’, aldus hoofdtrainer Tom Rikhof