Derde Ronde Competitie: ZPC Houdt Stand!

Afgelopen weekend was alweer de derde ronde van de Nederlandse Zwemcompetitie. Het eerste team van ZPC Amersfoort reisde af naar Alphen aan de Rijn en streden tegen concurrent Blue Marlins en De Colombiaan. Het tweede team mocht opnieuw naar Soest om tegen De Duinkikkers en Zwemlust den Hommel te strijden!

Eerste Divisie:
Verslag: Ilona van de Weerd

Deze ronde begonnen we met heel wat afmeldingen, maar dat gaf extra stimulans om er voor de punten nog een extra schepje bovenop te doen!

Het bal werd geopend door de jongens 4 x 200 vrij junioren en jonger. Xander was startzwemmer en zwom gelijk een mooi pr van 2:08.32. Hij liet meteen aan zijn teamgenoten (Thijn, Jasper en Wesley) zien dat de smaak te pakken was, want ook de overige estafettezwemmers zwommen een dik pr. De eindtijd van 9:02.09 was uiteindelijk 9 seconden onder de inschrijftijd! Ook de estafette meisjes 4 x 100 wissel liep als een trein! Startzwemster Kim zwom een geweldige 100 rug in een tijd van 1:10.14 (PR: 1:12.34)! Samen met Sterre, Brechtje en Eva Maria stormde deze ploeg met een grote voorsprong naar de eerste plaats.

Niet alleen de jonge zwemmers waren de ronde erg belangrijk voor ZPC, ook de masterzwemmers waren erg waardevol! Niet alleen Martijn Giezen haalde namens de masters punten binnen (100 rug), maar ook Marije (100 rug en 50 vlinder) en Jisca (100 school)!! Voor Dennis Rijnbeek, trainer van de TT groep, was het een speciale dag. De “Comeback Kid” stond voor het eerst sinds 2009 weer aan de start voor een competitiewedstrijd, met succes! Op de 100 rug 1:08.60 en op de 50 vlinder 29.43. Dat moet vast naar meer smaken!

Er werden deze ronde ook nog lange afstanden gezwommen. Niet iedereen is daar altijd blij mee, maar wat hebben de zwemmers goed hun best gedaan!! Op de 400 vrij jongens zwom Jasper Stoel een geweldig PR van 4:46.90. (was 4:55.82!). Ook Wesley heeft alles gegeven, maar soms pakt een race anders uit dan gehoopt. Volgende keer weer een nieuwe kans! Sanne zwom op deze afstand de grootste verbetering van de dag met een tijd van 5:23.47. Maar liefst 1,5 minuut onder haar persoonlijk record!

De junioren stonden aan de start voor de 400 wissel met een aantal uitdagingen. De een voelde zich fantastisch, de ander voelde zich minder. Voor de een de eerste keer, voor de ander een routineklus. Toch heeft iedereen de zware tocht overleefd!

Tijdens de 100 schoolslag werd duidelijk dat er de afgelopen week heel goed getraind is op de onderwaterfase! Bij zowel de junioren als de jongste zwemmers werden hele sterke tijden (evenals persoonlijke records) gezwommen.

Op de 200 vrij dames en heren was ook hier en daar een mooie prestatie. Darren was terecht zeer tevreden met zijn race. Hij eindigde op een mooie tweede plek in 1:57.79. Hij kwam net een tiende tekort voor de eerste plaats. De eerste plek ging ook naar een zwemmer uit Amersfoort. Youri Voet komt namelijk nog uit voor de Duinkikkers, maar traint bij ons in de Amerena.

Als klapstuk werd er nog een bijzondere estafette gezwommen. We zagen hem al in de tweede ronde bij de junioren, maar nu was het tijd voor de senioren. De 4 x 200 wisselslag gemengd. Startzwemmer Arjan zorgde voor een goede basis, Wietse bouwde een forse voorsprong op, Ilona mocht de 200 vlinderslag trotseren en Vera mocht ZPC naar een eerste plek (en een 10 seconden voorsprong) finishen!!

Eredivisie:
Verslag: Koen Marsman

In Alphen aan de Rijn werd de wedstrijd ook gestart met een fantastische 4×200 vrije slag. Startzwemmer Felbe ging daar voor het eerst onder de 2 minuten (1:58,14)! De estafetteploeg verder bestaande uit Tobian, Jesse en Feddo gingen daarmee maar liefst 10 seconden onder hun inschrijftijd!!

Op de 100 meter rugslag werd het spannend tot de laatste meters met Austin en Jay (Blue Marlins) die in dezelfde tijd als eerste aantikten! Simon eindigde in een goeie tijd op de derde plek en bezorgde ZPC goeie punten. Bij de dames werd er op een voorsprong een mooi ‘1-2tje’ gezwommen door Femke en Jetske.

De 400 meter vrije slag bleek voor de jeugd toch een zware afstand. Na 16 banen eindigde Tenzing en Thijs op de 2e en een respectievelijke 6e plek en bij de dames maakte Nynke en Maaike er opnieuw een mooi ‘1-2tje’ van. Maar ook in Alphen a/d Rijn kregen de junioren de 400 meter wisselslag voor de kiezen. Desalniettemin stopte dat de heren niet. Jesse tikte als 3e aan in een persoonlijk record van 25 seconden, maar Tobian deed daar nog een schepje bovenop met een tweede plek en een pr van meer dan 30 seconden!! Wat een tijden!

Op de 100 meter schoolslag liet Niels zien dat vanuit de eerste serie de strijd nog lang niet voorbij is! Met een pr van 3 seconden zwom hij van de 9e naar de 3e plek. Daarachter op de 4e plek bracht Anders mooie punten mee. Bij de dames werden ook sterke tijden gezwommen door o.a. Bridget, Femke en Marin.

Het regende deze wedstrijd ‘1-2tjes’. Want ook bij zowel de heren als de dames werd op de 200 meter vrije slag als eerste en tweede aangetikt!

Op de 100 meter schoolslag voor de junioren 2 en jonger, 4 en jonger en jeugd 2 en jonger werden ook mooie tijden gezwommen. Elke race telt!

De senioren mochten als voorlaatste programma afsluiten met de 50 vlinderslag waar ook goed stand gehouden werd. Maar de echte klappers moesten nog komen…

Want als afsluiters mochten de junioren 2 en jonger 4×100 wisselslag zwemmen. Deze toppers hebben het tot het laatste moment spannend gemaakt en er werd heel hard voor ze aangemoedigd! Zij mochten met een mooie tweede plek terugkijken op een geslaagde ronde. Voor de senioren stond nog de beruchte 4×200 wisselslag op het programma. Net zoals een dag eerder in Soest zorgde Austin op de rugcrawl en Niels op de schoolslag voor een enorme voorsprong van wel 50 meter!! Daarna mochten Femke en Elise op de vlinderslag en vrije slag het afmaken en zwemmen naar een goeie tijd van 8:36.48. Tevens een voorsprong van 16 seconden op de Blue Marlins!

Al met al was het een geweldige competitie ronde! De sfeer was geweldig en we hebben elkaar heel goed aangemoedigd. Alle zwemmers hebben geprobeerd te tegels uit het bad te zwemmen. Bij de een ging het wat beter dan bij de ander, maar dat maakt niet uit! Er komt altijd weer een nieuwe kans. Op naar de volgende en tevens laatste competitie ronde!

Bekijk hier nog de uitslagen:
Eredivisie: hier
Eerste Divisie: hier
Tussenstanden: hier