Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 op 50 meter baan

De masters van ZPC AMERSFOORT organiseerden van 4 tot en met 7 mei het ONMK 2023 op 50 meterbaan in ons mooie thuisbad Amerena.  Zij deden dit in nauwe samen met de Taakgroep Masters Zwemmen van de KNZB.

Het was voor de tweede keer dat ZPC AMERSFOORT dit zwemtoernooi heeft gereorganiseerd. De eerste keer was in 2019. De organisatie van de 2023-editie was bij ZPC AMERSFOORT in handen van Marije Jansen, Lidia van Bon, Eline Hendriksen, Toos Coumans en Ronald Pijtak. Aan de kant van de Taakgroep Masters waren dit Kees-Jan van Overbeeke en Annet Kootstra.

Het aantal deelnemers en starts overtrof de verwachtingen. In totaal namen aan het ONMK 897 masterszwemmers deel, afkomstig van 182 verenigingen uit binnen- en buitenland. Over het gehele ONMK werd er 3655 keer gestart, verdeeld over verschillende afstanden en slagen.

De Mastersploeg van ZPC AMERSFOORT bestond uit 43 zwemmers en zij waren met 55 gouden, 29 zilveren en 23 bronzen medailles zeer succesvol op dit ONMK.

Er waren veel mooi individuele prestaties en vooral ook veel estafette-successen. Er waren maar liefst 30 estafette teams in verschillende leeftijdsgroepen, van 80+ tot 240+ samengesteld. Dat leidde soms tot heel leuke en spannende races als teams in dezelfde serie zwommen!

Thijs met coach Loekie

Bijzonder was het Wereldrecord op de 1500 meter vrije slag dat door onze Para-zwemmer Thijs van Hofwegen werd gezwommen en het Wereldrecord en de Europese Records die door onze estafetteploegen werden verbroken.

Het Wereld Mastersrecord op de 4 x 200 vrijeslag mixed in de leeftijdscategorie 240+ werd door Chester Marsman, Atie Pijtak, Marjan Remmits en Johan Remmits met ruim 5 seconde verbeterd naar een tijd van 9.44.46.

In dezelfde leeftijdsklasse op de 4 x 100 vrije slag verbeterde de estafette bestaande uit Edwin van Norden, Atie, Marjan en Chester het Europese Mastersrecord van 4.32.09 naar 4.20.39.

Dit team was ook succesvol met een EMR  op de 4 x 50 wisselslag, al was dat in de ‘herkansing’: na een diskwalificatie mocht er een dag later een Time Trial worden aangevraagd om zo alsnog de mogelijkheid te hebben dit EMR te verbeteren. Onder luide aanmoedigingen van het hele zwembad en vooral van de ZPC-ers, ging het nóg sneller dan de dag ervoor!

Ook op de 4 x 50 vrije slag ging het snel: weer was het de 240+ mixed ploeg met Chester, Atie, Marjan en Johan die tot een verbetering van het EMR kwam, maar als grote verrassing zwommen de dames 200+ met daarin twee debutanten op een ONMK: Barbara van Rhijn en Jenny Bergwerff, samen met Lesley Cordial en Lidia van Bon ook een EMR op de 4x 50 m vrije slag. Dit was het afsluitende nummer van het toernooi en het was heel bijzondere om met 2 ploegen van dezelfde vereniging -ons eigen ZPC AMERSFOORT- een EMR te zwemmen: een afsluiting in stijl, tekenend voor het hele succesvolle toernooi, zowel op sportief gebied als organisatorisch!

Naast de masterszwemmers waren er ook veel vrijwilligers van alle afdelingen van onze vereniging actief om het ONMK 2023 tot een groot succes te maken. Dit is zeer zeker gelukt en wat bijdroeg aan de goede sfeer tijdens het toernooi en de geleverde prestaties.

De organisatoren van het ONMK bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd om het ONMK 2023 lange baan tot een groot succes te maken.