Grote successen bij NK junioren en jeugd

In het weekend van 14 t/m 17 juni vond het NJJK lange baan 2018 plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

Donderdag werd er afgetrapt door Rijk Heere en Nathan van Wees met de 400 meter vrije slag jongens. Waarbij Heere zevende werd bij jongens junioren 3 en Van Wees het eerste eremetaal voor ZPC AMERSFOORT binnen haalde met een derde plek bij jongens paralympisch.

Op vrijdag behaalde Angus Corbeau zilver op de 50 meter schoolslag junioren 3 en viel Nathan van Wees net buiten het podium bij de jongens paralympisch.

Pippa van ’t Land en Simon Claasen werden beide kampioen van Nederland op de 100 meter vlinderslag bij respectievelijk de meisjes junioren 1 en jongens junioren 2. Tom Blankestijn werd knap vierde op de 200 meter vlinderslag junioren 4 in een dik pr.

Op de 50 meter vrije slag was ZPC AMERSFOORT sterk vertegenwoordigd. Nathan van Wees werd op dit sprintnummer Nederlands kampioen paralympisch. Rijk Heere werd bij de jongens junioren 3 vierde, net als Austin Namesnik in de categorie jeugd 1&2. Jetske Moot viel bij de meisjes ook nipt buiten het podium. Kirill Hrabcuns en Mart Niehoff werden allebei achtste in hun leeftijdscategorie.

De 100 meter rugslag behaalde Austin Namesnik een zilveren medaille bij de jongens jeugd 1&2 en Nathan van Wees bij jongens paralympisch. Jetske Moot behaalde op dezelfde afstand het brons.

Pippa van ’t Land won op overtuigende wijze de nationale titel op de 400 meter vrije slag meisjes junioren 1 en Simon Claasen werd derde bij de jongens.

Schoolslagtalent Sophie Faveaux won het zilver op de 100 meter schoolslag bij de meisjes junioren 1. Ruben Claasen bleef clubgenoot Anders van Norden nipt voor en behaalde een derde plek op diezelfde afstand.

De dag eindigde traditiegetrouw met estafettes. De jongens junioren wonnen op de 4×200 meter vrije slag het zilver, waar de jongens jeugd met het brons naar huis gingen. De meisjes jeugd eindigde op een verdienstelijke zesde plaats.

De zaterdag begon knallend met een kampioenschapsrecord junioren 3 voor Jetske Moot op de 50 meter rugslag. Nathan van Wees won op dezelfde afstand zilver en Austin Namesnik het brons.

De 200 meter wisselslag meisjes junioren 1 was prooi voor Pippa van ’t Land. Zij werd hierop Nederlands kampioen. De gebroeders Claasen werden hierop tweede (Simon) en vijfde (Ruben).

Rijk Heere profileerde zich op de 200 meter vrije slag weer als sterke vrijeslagzwemmer. Hij werd ditmaal zesde bij de jongens junioren 3. Nathan van Wees werd vierde in zijn categorie.

Op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag won Simon Claasen het goud. Pippa van ’t Land dit bij de meisjes junioren 1. In de middag deden beide talenten hetzelfde op de dubbele afstand. Zowel Simon als Pippa werden Nederlands kampioen op de 200 meter vrije slag.

Austin Namesnik wist in zijn finale op de 100 meter vlinderslag het zilver te behalen. Kirill Hrabcuns viel helaas net buiten het podium. Hij werd vierde bij jongens junioren 4. Nathan van Wees behaalde een bronzen medaille bij jongens paralympisch.

Angus Corbeau bleef de concurrentie ver voor op de 400 meter wisselslag. Bij de jongens junioren 3 won hij de nationale titel. Rijk Heere werd zesde op deze afstand.

In tegenstelling tot de 100 meter schoolslag bleef Anders van Norden ditmaal Ruben Claasen voor op de 200 meter schoolslag. Hij verraste vriend en vijand met een bronzen medaille. Bij de meisjes junioren 1 won Sophie Faveaux eveneens het brons op deze schoolslagafstand.

Met de estafettes 4×100 meter vrije slag werd de zaterdag succesvol afgesloten. Jongens junioren wonnen het brons, waar de jongens jeugd een zilveren medaille kregen omgehangen.

De eerste medaille van de afsluitende zondag werd gewonnen door Austin Namesnik. Hij won het zilver op de 100 meter vlinderslag jeugd 1&2. Nathan van Wees won het brons. Kirill Hrabcuns viel nipt buiten het podium en werd vierde.

Nederlands kampioen werd Angus Corbeau op de 200 meter schoolslag junioren 3. In de finale van de 200 meter wisselslag belandde hij eveneens op het podium. Deze keer kreeg hij het zilver omgehangen. Leeftijdgenoot Rijk Heere werd in deze finale vijfde. Nathan van Wees werd vierde in zijn paralympische finale.

Met het goud op de 50 meter vrije slag voor Simon Claasen onderstreept hij de snelste te zijn op de vrije slagnummers bij de junioren 2. Pippa van ’t Land wint hierop eveneens een medaille. Ditmaal het zilver.

Op de dubbele afstand werd Rijk Heere knap zesde. Austin Namesnik en Bas Morelissen werden respectievelijk vierde en zevende in de finale bij de jongens jeugd 1&2. Nathan van Wees wint knap het zilver bij jongens paralympisch. Jetske Moot werd vijfde bij de meisjes.

Pippa van ’t Land won een bronzen medaille op de 100 meter rugslag bij de meisjes junioren 1. Simon Claasen werd hierop in zijn categorie vierde.

Bij de junioren 3 won Jetske Moot de Nederlandse titel op de 200 meter rugslag. Bij de jongens jeugd 1&2 won Austin Namesnik eveneens het goud. Sam Janmaat werd zesde.

Hoogtepunt van het weekend kwam van Pippa van ’t Land. Zij veroverde het goud op de 400 meter wisselslag. Haar tijd betekende een Nederlands Record. Dit record stond al sinds 1972 (!) en was inmiddels dus flink belegen. Simon Claasen won bij de jongens junioren 2 op deze afstand het brons.

In een spannend gevecht werden de meisjes junioren op de 4×100 meter wisselslag vijfde. De jongens junioren wonnen het zilver en de jeugd jongens wonnen het brons met deze estafette.

Door het Kampioenschapsrecord, het Nederlands Record en de vele medailles die de jongens en meisjes van ZPC AMERSFOORT behaalden blijft de Titus Mennen Bokaal weer een jaar in Amersfoort!