Zwemmers sterk bij Swimcup Amsterdam

Afgelopen weekend was het zover: drie dagen internationaal zwemgeweld in het Amsterdamse Sloterparkbad met veel Amersfoorters in actie en grote kansen op finaleplekken.

VRIJDAG SERIES
Op vrijdag trapte Thomas Verhoeven het toernooi af met de vlinderslagsprint, waarbij hij zich kwalificeerde voor de A-finale. Ook zwom hij de series van de 100 meter wisselslag. Hierin zwom hij 57.93, wat ruim voldoende was voor zijn tweede A-finale kwalificatie.
Austin Namesnik zwom op de 50 meter vlinderslag weliswaar een persoonlijk record, maar miste de A-finale op 0.3 seconde. Wel mag hij later die middag aantreden in de B-finale. Namesnik liet ook op de 100 meter rugslag zien goed op dreef te zijn door voor het eerst onder de 57 seconden te duiken. Zijn tijd was voldoende om zich als eerste te plaatsen voor de B-finale. Sam Janmaat miste deze finale nipt.
Op de 200 meter schoolslag kwamen Koen Lems en Wietse Waninge probleemloos door de series. Zij kwalificeerden zich respectievelijk als derde en zesde voor de finale.
De 200 meter vrije slag was prooi voor de in Amsterdam trainende Amersfoorter Ben Schwietert. Hij heeft het EK-limiet al op zak en plaatste zich als eerste voor de finale. Daarachter kwalificeerden Koen Lems, Daniël Claasen en Bas Morelissen (beide pr)zich eveneens voor de finale.

VRIJDAG FINALES
In de finale van de 50 meter vlinderslag verbeterde Thomas Verhoeven zijn tijd van de series, maar dat bleek helaas niet voldoende voor een podiumplaats: hij werd zesde. Austin Namesnik verbeterde eveneens zijn tijd en zwom een nieuw persoonlijk record van 25.78. Thomas Verhoeven wist zich in zijn tweede finale van de middag aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van zijn ochtendtijd. Op de 100 meter wisselslag verbeterde hij zijn persoonlijk record en dook hij voor het eerst onder de 57 seconden: 56.91. Zijn tijd betekende een zesde plaats in de finale.
De onderlinge strijd tussen Koen Lems en Wietse Waninge op de 200 meter schoolslag werd ditmaal gewonnen door Waninge die Lems aftroefde (2:15.68 om 2:16.29). Helaas vielen beide heren met een vierde en vijfde plaats naast het podium.
Ben Schwietert liet zien dat er niet met hem te sollen valt op de 200 meter vrije slag. Na de snelste tijd in de series liet hij in de finale opnieuw zien de beste te zijn. Hij won de finale overtuigend in 1:44.33, waarmee hij nipt boven het EK-limiet bleef. Dit is echter geen probleem aangezien hij zich al eerder gekwalificeerd heeft. In de andere finales zwommen Daniël Claasen en Bas Morelissen opnieuw onder hun persoonlijke records.

ZATERDAG SERIES
Bij de eerste zaterdagse afstand direct veel Amersfoorters in actie. Wietse Waninge kwalificeerde zich samen met Kasper Leeuw op de 100 meter schoolslag voor de A-finale. Daarachter zwommen Thomas Verhoeven en Koen Lems overtuigend naar een B-finaleplaats. Milan ten Broek miste helaas de finale en is uitgeschakeld. Bij de IPC kwalificeerde Sam Janmaat zich als derde voor de finale en komt dus later die dag opnieuw in actie. Bij de dames kwalificeerde Larissa Brak zich eveneens voor de finale.
Na de 100 meter rugslag van vrijdag mag Austin Namesnik nu aantreden op de 50 meter. Net als gisteren verbeterde hij zijn persoonlijk record: 26.74 (was 27.09). Dat bleek voldoende voor plaatsing voor de B-finale.
Op het koningsnummer kwam Ben Schwietert weer in actie, waar hij zich als derde plaatste voor de finale: 48.28. Austin Namesnik miste de finale net en moest genoegen nemen met een reserveplek. IPC- Amersfoorter Sam Janmaat zwom bijna een seconde van zijn pr af.

ZATERDAG FINALES
Wietse Waninge heeft zichzelf ten doel gesteld onder de minuut te zwemmen op de 100 meter schoolslag. In de finale kreeg hij opnieuw de kans. Waninge werd hier knap derde maar toen hij het scorebord zag was hij lichtelijk teleurgesteld: 1:00.11. Maar het zal niet lang meer duren voor hij onder de magische grens zal duiken. Achter Waninge zwom Kasper Leeuw naar de zesde plaats. Thomas Verhoeven wist zijn B-finale te winnen. Koen Lems werd hierin derde. Bij de dames zwom Larissa eveneens de B-finale, alwaar ze vierde werd. Brak zal zeer tevreden zijn aangezien ze vlakbij haar persoonlijke record zat.
In de finale van de 50 meter rugslagsprint zwom Austin Namesnik opnieuw onder zijn voormalig persoonlijk record. Met 0.02 langzamer dan in de series zwom hij naar zijn tweede tijd ooit.
Sam Janmaat zwom ’s ochtends al bijna een seconde van zijn beste tijd af. Maar in de IPC-finale van de 100 meter vrije slag weet hij zich opnieuw te verbeteren: 56.01. Het zwemmen van een 55’er zal niet lang meer duren. Olympiër Ben Schwietert won de bronzen medaille op dit koningsnummer. Hij zwemt een tijd van 48.06.

ZONDAG SERIES
Koen Lems en Austin Namesnik trappen de laatste dag van de Swim Cup Amsterdam af met de 200 meter wisselslag. Lems kwalificeert zich in 2:08.07 voor de A-finale. Austin Namesnik verliest kwalificatie voor deze A-finale op zijn finish op 0.02 seconde. Wel is zijn 2:09.48 goed voor een persoonlijk record.
De 100 meter vlinderslag tijd van 54.87 voor Thomas Verhoeven betekende nipte kwalificatie voor de A-finale.
Hierna konden ze Amersfoortse schoolslagzwemmers weer aantreden. Ditmaal stond de 50 meter op het programma. Kasper Leeuw en Wietse Waninge plaatsten zich beide op het randje voor de A-finale. Vlak daarachter kwalificeerde 200 meterzwemmer Koen Lems zich voor de B-finale voor dit sprintnummer. Milan ten Broek is de reservezwemmer voor de finalesessie. Larissa Brak zwom net als op de 100 meter nipt boven haar persoonlijk record: 32.80 (pr 32.60).
Nog meer sprintgeweld deze ochtendsessie. Ditmaal op de 50 meter vrije slag waar Ben Schwietert zich in 22.43 kwalificeerde voor de A-finale. Thomas Verhoeven kwam echter net tekort voor die finale. Maar 22.58 is voldoende voor kwalificatie voor de B-finale. Daniël Claasen kwalificeerde zich eveneens voor de finale. Na dikke persoonlijke records op de 100 meter vrije slag zwom Sam Janmaat nu weer een dik pr: 26.63 (was 27.24).

ZONDAG FINALES
In de finale van de 200 meter wisselslag bleek dat zowel Koen Lems en Austin Namesnik zich in de ochtend hebben ingehouden. Lems werd in de A-finale vijfde in 2:06.67. In de B-finale zwom Austin opnieuw knap naar een dik persoonlijk record: 2:07.18. Dit was pas zijn tweede keer onder de 2.10.
Thomas Verhoeven kon zijn tijd van de series op de 100 meter vlinderslag helaas niet benaderen. Hij werd zevende in de A-finale.
In de A-finale van de 50 meter schoolslag konden Kasper Leeuw en Wietse Waninge geen potten breken: zij werden zevende en achtste. Larissa Brak wist zichzelf niet te verbeteren ten opzichte van de series, maar blijft niet ver van haar persoonlijk record verwijderd.
Sam Janmaat lijkt altijd sterker te zijn in de finales. Na in de ochtend al een persoonlijk record te hebben gezwommen, verbeterd hij zichzelf opnieuw in de finale van de 50 meter vrije slag: 26.06.
Ben Schwietert en Thomas Verhoeven zwommen respectievelijk de A- en B-finale. Zij werden hierin zevende en vierde. Daniël Claasen verbeterde zich met 0.2 seconde ten opzichte van zijn tijd in de ochtend.