Zwemmers 🔥vlammen🔥 op nationale kampioenschappen

De persconferentie van 18 december markeerde voor de zwemmers het einde van het korte baan seizoen van dit jaar. Een aantal senioren had zich nog verheugd op de allereerste ronde van de Dutch Swimming League, maar door de nieuwe maatregelen kon deze laatste wedstrijd helaas niet doorgaan. Desondanks kijkt ZPC AMERSFOORT terug op een geslaagd zwemseizoen. We kwamen met zijn allen uit een lange lockdown en konden voor het eerst sinds tijden weer ‘echt’ trainen. De selectie ging het seizoen in met veel nieuwe gezichten, waaronder die van nieuwe assistent-trainer Roel van Grol.

Het Hofbad in Den Haag was het strijdtoneel voor de jeugd en senioren die dat wilden bewijzen wat wij al lang weten: dat ze hard kunnen zwemmen. Onze NK-ploeg verscheen aan de start met maar liefst 32 zwemmers. Een paar prestaties die eruit sprongen:

Austin Namesnik zwom 53.66 op de 100 meter rugslag, goed voor nationaal zilver en een nieuw clubrecord! Jetske Moot was op die afstand de allersnelste van haar categorie en nam dus, ook in een nieuw PR, goud mee naar huis. Ook zwom ze de finale samen met Sterre Mooiweer, die all-in 5e werd.

Klaar voor de start. Fotograaf: Anne Roos

Kasper Leeuw liet er even geen jong talent langs en won goud op de 100 meter schoolslag. Op de 50 meter schoolslag liet hij alleen Olympisch medaillewinnaar Arno Kamminga voor en won hij zilver. Chantalle Zijderveld zette de wereld op zijn kop door de 50 en 100 meter schoolslag te winnen en daarbij beide wereldrecords SB9 te verbeteren!  Brons was er voor Ruben Claasen op de 200 en voor Ilona Venema op de 100 meter schoolslag.

Bijna alles wat Merlin Belmon in Den Haag aanraakte veranderde in goud. Hij zwom op zowel de 800 als de 1500 meter vrije slag een Nederlands Record. Ook is het oudste clubrecord, dat in 1988 door Frank Drost is gezwommen op de 800m vrij, door Merlin verbroken. Ook op de 800m vrij wonnen Femke Doorenbos en Nynke Boerefijn brons in hun categorieën. Zoals Merlin kan ook Thijs van Hofweegen goed records zwemmen. Op de 100m rugslag, 100, 200 en 400 meter vrije slag zwom hij een Nederlands Record en op de 50m vrije slag zelfs een wereldrecord S6!

Pippa van ‘t Land zwom naar het goud op de 100m vrije slag. In een spannende race bleef ze nog net voor Marin Wieling, die zilver pakte en de Amersfoort 1-2 compleet maakte. Elise Hardeman zwom ook naar het podium en werd derde overall.

Simon Claasen schiet door het water op de vlinderslag. Fotograaf: Anne Roos

Op de 50m vlinderslag pakte Simon Claasen goud en op de 100m vrije slag zwom hij zich met Austin Namesnik, Rijk Heere en Merlin Belmon naar de finale. Het viertal bemachtigde het brons op de 4x100m vrije slag, waarmee het NK werd afgesloten.

De volledige uitslag met prestaties van ZPC AMERSFOORT zwemmers vind je hier.

Het weekend daarop reisden de junioren af naar Eindhoven voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Met 12 zwemmers wisten zij 17 medailles binnen te halen!

Een deel van de NJK-groep v.l.n.r.: Tenzing Geutjes, Felbe van ‘t Land, Marcelino Gomes Gonzales, Imme Bousema, Thijs Wellink, Robine Moot, Kim van Dijk, Nynke Boerefijn, Tim van Erven en Maaike Ooms

Tenzing Geutjes tikte op de 400 meter vrije slag aan met niemand naast hem en won daarmee goud. Tim van Erven haalde maar liefst 4 seconden van zijn tijd af en ook Thijs Wellink zwom een indrukwekkend PR. Hij ging af in een nieuw 200 meter vrij PR!

Imme Bousema streed met zijn rivaal Senna Hof om de schoolslag titels. Imme’s PR van meer dan 4 seconden was op de 200 meter schoolslag goed voor zilver en op de 100 meter schoolslag was hij iedereen te snel af en wist hij de titel te pakken.

Benthe dook op de 100m schoolslag van 1:18 naar 1:16 en zwom het hele toernooi alleen maar PR’s! Robine deed dat ook en liet zien dat ze dit seizoen ontzettend veel progressie heeft geboekt. Ze werd 6e in het klassement.

Nynke nam na dit toernooi maar liefst zes medailles mee naar huis. En niet alleen dat, ze verbrak de clubrecords op de 100 en 200 vrije slag. Wie ze wil verbreken moet harder zwemmen dan 58.40 en 2.07,30.

Één categorie jonger vinden we Maaike, die ook zes medailles mee naar huis nam én twee clubrecords brak. Maaike zwom op de 50 meter vrije slag 27.28 en won daarmee zilver. Het andere nieuwe clubrecord is nu 59.32 op de 100 meter vrije slag.

Felbe zette misschien wel het grootste PR neer van iedereen. Op de 200 meter schoolslag ging hij van 3:23 naar 3:00. Marcelino behaalde een mooie 5e plaats op de 100 meter rugslag en Mads dook bijna onder de minuut op de 100 meter vrije slag.

Nynke, Kim, Benthe en Maaike vormden het team dat goud won op de 4x100m vrije slag, zilver op de 4x200m vrije slag en brons op de 4x100m wisselslag.

Ook het jongensteam, bestaande uit Imme, Thijs, Marcelino en Tenzing, pakte podiumplekken: brons op de 4x200m vrije slag en de 4x100m wisselslag.

De volledige uitslag met prestaties van ZPC AMERSFOORT zwemmers vind je hier.

We willen alle coaches en vrijwilligers bedanken die het mogelijk hebben gemaakt om deze prestaties neer te zetten. We wensen iedereen een fijne en gezonde Kerst en jaarwisseling toe!