Aanbevelingen voor buiten zwemmen

Bron: www.knzb.nl

De maatregelen rondom het inperken van het coronavirus treffen de zwemsport hard. Het beoefenen van de zwemsport is in zwembaden al enkele weken onmogelijk. 

Tegelijkertijd zien we dat individuele zwemmers proberen om het watergevoel terug te krijgen door in zwembadjes in de achtertuin alweer de eerste slagen te maken. Ook het open water lonkt, want daar heb je de ruimte! 

Maar is het verstandig om nu al vaak het nog koude water in te duiken? Of is het beter om ‘gewoon’ even te wachten? En wat betekent dat voor onze zwemvorm? Het is goed om het webinar van hoofdcoach Marcel Wouda van dinsdag 14 april terug te kijken via Youtube. Marcel geeft enkele waardevolle tips over wat deze periode van aangepast sporten ons juist wel kan brengen. 

Marcel Wouda: ”Nu we niet in de reguliere zwembaden kunnen trainen, kan het zwemmen in buiten water een heel mooie vervanging zijn voor de normale trainingen. We hebben zo ontzettend veel mogelijkheden in Nederland om in buiten water te zwemmen. Echter, wees extreem voorzichtig. Volg altijd de regels van het RIVM en de specifieke richtlijnen van de KNZB. Ik zou zeggen: wacht nog even een maandje, tot de watertemperatuur iets is opgewarmd.”

  • Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via www.zwemwater.nl.  
  • Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. 
  • Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei. 
  • Beoordeel de situatie ter plekke. Is er stroming? Wat zijn de weersverwachtingen? Hoe herken ik mijn beginpunt? Waar zwem ik heen? Wat zijn andere risico’s? 
  • Maak vooraf altijd afspraken over de veiligheid.  
  • Bouw het rustig op, begin altijd met een korte training, elke nieuwe situatie heeft een gewenningsfase. 
  • Begin met zwemmen in de ondiepe gedeeltes of dichter bij de kant. Als de temperatuur toeneemt, kun je verder het water op. 
  • Zorg er voor dat je na afloop een thermodeken en warme drank tot je beschikking hebt, voor het geval je het echt te koud hebt.