ONKlb2018 dag 2: ZPC AMERSFOORT mannen pakken goud 4x100m vrije slag

Na drie maal goud op dag 1 was het wederom raak voor ZPC AMERSFOORT tijdens dag 2. De estafette mannen wonnen op een overtuigende wijze de 4x100m vrije slag! Grote verrassing van de dag kwam te staan op jeugdzwemmer Austin Namesnik die verrassend het brons pakte op de 200m rugslag.

Mix estafette 4x100m wisselslag
Series- ‘Nieuw Nederlands Record’ klonk er tijdens de ochtend sessie van dag 2 door de speakers in de Amerena. Austin Namesnik, Larissa Brak, Jesse van Dijk en Elise Hardeman zwommen ZPC AMERSFOORT als eerste naar de finale in een tijd van 4:06.76.

Finale- Dat het in de finale er harder aan toe ging, was bekend bij ZPC AMERSFOORT. Daarom besloot Tom Rikhof het team te veranderen in een snellere formatie. Jetske Moot, Wietse Waninge, Jesse van Dijk en Elise Hardeman zwommen Amersfoort knap naar een 3e plaats. In de finale ging De Dolfijn uit Amsterdam er met de titel vandoor in een Nieuw Nederlands Record.

Dames – 200m wisselslag
Series- Sterke race was er van Storm Willemsen in de ochtendsessie. Het jonge talent kwalificeerde zich als 3e voor de finale later op de dag met een tijd van 2:24.76.

Finale- Storm Willemsen eindigde in de finale op een zure 4e plaats. Willemsen opende op de 200m wisselslag zeer sterk en lag na de vlinderslag op medaille koers. Op de rugslag verloor Willemsen enkele seconden op haar concurrenten en viel terug in de finale. De laatste 100 meter waren cruciaal voor Willemsen. Na een sterke schoolslag kon Storm de laatste 50 meter goed doortrekken en zwom ze enkele concurrenten voorbij. Helaas was de nummer 3 net iets te snel en tikte Storm als 4e aan.

Heren – 200m rugslag

Series- Twee deelnemers op de 200m rugslag. Teamgenoten Austin Namesnik en Dave Holweg zwommen in de series naar 5e en 9e plaats. Namesnik zien wij in een tijd van 2:11.78 terug in de A-finale en Holweg mag met een tijd van 2:14.94 op herkansing in de B-finale.

A-finale- Knappe 3e plaats van Austin Namesnik op de 200m rugslag. Het jonge talent uit Odijk zwom met een tijd van 2:07.26 naar het brons en bleef daarbij oud clubgenoot Daniel Buijs nipt voor. Austin had zijn medaille te danken aan een zeer sterke laatste 100m.

B-finale- Dave Holweg mag zich de winnaar noemen van de B-finale. Holweg was met een tijd van 2:14.30 goed voor een 9e plaats totaal.

Heren – 100m schoolslag
Series-  Wietse Waninge en Kasper Leeuw kwalificeerde zich in een sterk deelnemersveld voor de A-finale. Waninge gaat als 2e door in een tijd van 1:02.65 en was daarmee de snelste zwemmer uit Amersfoort. Koen Lems  kwam met een tijd van 1:04.17 net zeven honderdste te kort voor een A- finale en zijn wij terug in de B-finale. Voor Jessie van Dijk waren de series het eindstation. Van Dijk zagen wij terug op een 20e plaats.

A-finale- Net als de 200m schoolslag een dag eerder waren er medaille kansen voor onze toppers. Wietse Waninge was achter de ongenaakbare Arno Kamminga de beste Nederlander in een tijd van 1:02.07. Kasper Leeuw lag lang op koers voor een bronzen medaille, maar moest in de slot meters Ties Elzeman voor zich dulden. Zilver en een 4e plaats dus voor ZPC AMERSFOORT.

B-finale- Ruime overwinning was er voor Koen Lems in de B-finale. De veelzijdige zwemmer tikte ruim 1,5 seconde sneller aan dan de nummer twee en mocht met een tijd van 1:03.90 de winst opeisen.

Heren – 50m vrije slag
Series-  Na een sterk optreden op de 50 vlinderslag van Thomas Verhoeven was het op de 50m vrije slag wederom raak voor Verhoeven. In de series kwalificeerde hij zich als 5e voor de A-finale. Zijn tijd van 23.10 was ruim voor Ben Schwietert(23.50) die met een 11e plaats genoegen moest nemen met een B-finale. Ook Kingue Struijf mag zich bewijzen in de B-finale. Zijn tijd van 23;90 was goed voor een gedeelde 14e plaats. Gideon Heij en Jeroen Zelsmann eindigde in de series op een plaatsen 26 en 42.

A-finale- 6e plaats was er voor Thomas Verhoeven in de finale 50m vrije slag. Verhoeven was iets sneller dan in de ochtend sessie. Wereldkampioen Jesse Puts was met 22.22 de snelste man. Verhoeven stond met een tijd van 23.09 in de uitslagen.

B-finale- Kingue Struijf eindige op een 15e plaats in de B-finale. Het boegbeeld van ZPC AMERSFOORT was met 23,80 iets sneller dan in de ochtendsessie. Ben Schwietert verscheen niet aan de start. Schwietert legde zijn focus volledig op de 4x100m vrije slag later op de dag.

Dames – 100m vrije slag
Series-  Helaas net geen persoonlijk record voor Elise Hardeman tijdens de series op de 100m vrije slag. Met een tijd van 58.37 was Hardeman goed voor een 14e plaats wat betekend dat ze in de middag op herkansing mag in de B-finale. Storm Willemsen en Riemke Bosma eindigde in de series op een respectievelijke 23e en 55e plaats.

B-finaleEen 12e plaats was er voor Elise Hardeman in de B-finale 100m vrije slag. Haar tijd van 58.13 was geen evenaring van haar persoonlijk record, maar wel sneller dan haar tijd in de ochtend sessie.

Heren – 100m vlinderslag
Series-  55.57 kwam er op het scorebord te staan voor Jesse van Dijk. Voor Jesse betekende dit een 6e plaats en een dik persoonlijk record. Kirill Hrabcuns mag zich mede door een afmelding op herkansing in de B-finale Hrabcuns was met 1:00.01 goed voor een 17e plaats.

A-finale- Jesse van Dijk eindigde in de finale keurig op een 6e plaats. De eerste jaars senior kon zijn persoonlijk record van de ochtendsessie niet evenaren, maar mag zeer tevreden zijn met zijn optreden.

B-finale-  Kirill Hrabcuns eindige op een 15e plaats in een zeer spannende B-finale. Het veld lag dicht bij elkaar en daar profiteerde Hrabcuns zeker van. Zijn tijd 59.66 was 4 tiende sneller dan in de ochtendsessie.

Dames – 50m schoolslag
Series-  Larissa Brak kende geen moeilijkheden in de series. Met een tijd van 33.08 gaat Brak als 5e naar de A-finale. Voor Brak betekend dit haar 2e individuele finale plaats van dit toernooi!

A-finale- Een echte outsider mag je haar wel noemen. De laatste 10 jaar is Brak een van de weinige zwemsters die steevast in een finale staat van een schoolslag nummer. Ook dit jaar in eigen bad is Larissa Brak van de partij. Na een sterke opening lag Brak rond plaats 2-3. In de slot meters gingen de jonge dames haar net voorbij en eindigde Brak in een tijd van 32.69 als 5e.

Heren – 200m wisselslag
Series-  Een mooi persoonlijk record was er voor Koen Lems op de 200m wisselslag. Lems doorbrak de 2:10 grens en zwom naar een tijd van 2:09.67 en gaat daarmee als 3e naar de A-finale. Dave Holweg zwom ook een persoonlijk record van 2:13.69 en eindigde als 11e in de series wat een B-finale betekende. Helaas zien wij Holweg niet terug in de finale, omdat hij zich focust op de 200m rugslag later op de dag.

A-finale- Na gestart te hebben in de B-finale 100m schoolslag mocht Koen Lems ook zijn opwachting maken op de 200m wisselslag A-finale. Het veld was zeer aan elkaar gewaagd. Koen Lems die het moet hebben van zijn 2e deel van de race zwom in de eerste 100m zeer sterk mee en liet zijn concurrenten niet gaan. In de slotmeters gingen helaas enkele concurrenten hem voorbij en tikte Lems als 7e aan. Zijn tijd van 2.09.59 was wederom een persoonlijk record.

Heren – 4x100m vrije slag
Finale-
Na een sterke ochtendsessie waarbij ZPC AMERSFOORT zich ruim wist te kwalificeren, mochten de mannen van Tom Rikhof zich gaan bewijzen in de finale. Ditmaal kon Tom Rikhof beschikken over het geheime wapen van het team: Ben Schwietert. Kingue Struijf startte namens Amersfoort zeer goed met een opening van 51.51. Thomas Verhoeven was net als een dag eerder een toegevoegde waarde voor het team. Met split van 50.69 zwom hij ver weg van de concurrenten en bleef het KNZB team in het vizier houden. Ben Schwietert dook als 3e man in het water en was met 50.25 de snelste split zwemmer van het veld. Met nog 100 meter te gaan mocht Wietse Waninge het afmaken voor ZPC AMERSFOORT. Waninge kende geen vermoeidheid van de 100m schoolslag finale en zwom ZPC AMERSFOORT naar het goud op de 4x100m vrije slag.
Het kwartet was met een eindtijd van 3:24.20 goed voor de eindoverwinning en een nieuw clubrecord dat sinds 2010 in handen was van Joran Barends, Robin van Aggele, Geert Lantink en Mike Marissen.

Uitslagen kunt u vinden op de livetiming pagina van de KNZB
Wilt u de wedstrijden live volgen? Klik dan op deze link.
Foto reportage van Kees-Jan van Overbeeke kunt u .