ZPC AMERSFOORT viertal op de foto

ONKlb2018 dag 1: ZPC AMERSFOORT Relay team pakt goud

Ruim 15 jaar heeft Amersfoort erop moeten wachten om een groot sportevenement te mogen organiseren. ZPC AMERSFOORT is dit weekend in samenwerking met de KNZB gastheer van het Open Nederlandse Kampioenschappen Lange Baan Zwemmen. Het keurkorps van ZPC Amersfoort hoofdtrainerTom Rikhof was op dag 1 zeer succesvol met een mooie overwinning op de 4x100m vrije slag mix estafette in een nieuw Nederlands Record.

Mix estafette 4x100m vrije slag
Series- ZPC AMERSFOORT mocht de ochtendsessie aftrappen met een overwinning op de 4x100m vrije slag gemengd. Wietse Waninge, Riemke Bosma, Elise Hardeman en Austin Namesnik zwommen naar een Kampioenschapsrecord in een tijd van 3:45.45. Daarmee kwalificeerde de ploeg zich als 1e voor de finale.

A-finale- Wat klonk het toch heerlijk door de speakers ‘Nieuw Nederlands Record voor ZPC AMERSFOORT’ Vanaf start tot finish zwommen Thomas Verhoeven, Kingue Struijf, Storm Willemsen en Elise Hardeman op kop naar de overwinning. Het grote verschil in de race werd al behaald door Thomas Verhoeven die met een tijd van 50.97 de concurrenten 2 seconden achter liet, en zo zijn teamgenoten goed kon lanceren. Mooie 1e nationale zwemtitel in eigen huis voor ZPC AMERSFOORT.

Heren- 400m wisselslag
Series Dave Holweg kwalificeerde zich eenvoudig voor de A-finale op de 400m wisselslag. In de series was Holweg goed voor een tijd van 4:51.80.

A-finale Een keurige 6e plaats was er voor Dave Holweg in de finale. Na een sterke opening op de vlinderslag trok Holweg het tempo goed door op de rugslag. Terwijl de nummers 1 en 2 in de race Arjan Knipping en Jari Groenhart ver vooruit zwommen trok het rest van het veld zich bijeen op de schoolslag en lag een mooie 3e plaats in het vizier voor Dave. Helaas had Holweg ook nog met sterke concurrenten te maken en moest genoegen nemen met een 6e plaats. Zijn tijd 4:44.34 betekende ook een persoonlijk record, waarmee hij zeer tevreden mag zien. De weg omhoog is gevonden.

Heren – 100m rugslag
Series Drie man aan de start op de 100m rugslag. Austin Namesnik zwom tijdens de series met tijd van 58.30 eenvoudig naar de A-finale. Mart Niehoff en Kirill Hrabcuns eindigden in de series op een 19e en 22e plaats. Tijden van de mannen waren respectievelijk 1:03.22 om 1:03.51. Beide heren waren afhankelijk van afmeldingen om deel te mogen nemen aan de B-finale.

A-finale- Als jeugdzwemmer in een senioren finale staan, dat kan alleen Austin Namesnik. Met een sterke opening (27,75) had Namesnik zijn focus gericht op het podium. Lang lag Namesnik op koers voor het brons, maar in de laatste meters werd hij nipt ingehaald door zijn concurrent. Een mooie 4e plaats in een persoonlijk record (57.65) was er voor Austin Namesnik.

B-finale-
Een 16e plaats was er voor Mart Niehoff in de B-finale. Niehoff zwom een klein persoonlijk record op de 100m rugslag. Op het scorebord kwam een tijd van 1:03.23 tevoorschijn.

Dames – 200m vrije slag
Series- De dames van ZPC AMERSFOORT kregen tijdens de ochtendsessie te maken met hevige concurrentie. In het geweld onder aanvoering van Femke Heemskerk zwom Storm Willemsen in een tijd van 2:08.01 naar 15e plaats wat een B-finale opleverde. Helaas voor Elise Hardeman waren de series het eindstation. Met een tijd van 2:09.66 was Hardeman goed voor een 17e plaats.

B-finale- Ten opzichte van haar serie tijd een kleine verbetering voor Storm Willemsen. In een tijd van 2:07.02 was Storm goed voor een 15e plaats.

Opmerkelijk- Vlak voor de start van de A-finale werd bekend dat Marjolein Delno zich had afgemeld voor de finale, was er een startbewijs beschikbaar voor de 1e reserve. Elise Hardeman was de 1e reserve en kreeg de kans om alsnog haar persoonlijk record te benaderen. Net geen persoonlijk record voor Hardeman die met een tijd van 2:10.54 als 8e finishte.

Heren – 200m vrije slag
Series- Het zwembad werd in de ochtend goed vermaakt door de deelnemers van de 200m vrije slag. Ben Schwietert kwalificeerde zich in een tijd van 1:50.78 als 2e voor de A-finale later op de dag. Bas Morelissen was met een tijd van 2:00.54 goed voor een 22e plaats.

A-finale- GOUD was er voor Ben Schwietert op de 200m vrije slag. Met een tijd van 1:50.25 bleef hij Stan Pijnenburg van PSV nipt voor. Beide heren maakten er een waar spektakel van. Van start tot finish lagen de mannen nek-aan-nek.
Ben Schwietert wint de 200m vrije slag

Heren – 50m vlinderslag
Series- Veel Amersfoorts inbreng op het sprintnummer 50m vlinderslag. Sprinter Thomas Verhoeven kwalificeerde zich eenvoudig als 2e voor de A-finale in een tijd van 24.15, wat tevens een persoonlijk record betekende. Jesse van Dijk zien wij terug in de B-finale als 13e.Voor Kirill Hrabcuns, Gideon Heij, Mart Niehof waren de series het eindstation. Alle drie de mannen waren goed voor een persoonlijk record en stegen in de uitslagen.

Prestatie van de ochtend- Naast de jonge honden was er ook nog een zeer gewaardeerde master zwemmer terug te vinden in de uitslagen. Erwin Buist actief masterlid van ZPC AMERSFOORT zwom ruim 20 jaar geleden al zijn éérste NK lange baan. Met succes wist Buist zich te kwalificeren op de 50m vlinderslag. Helaas kwam er geen persoonlijk record op het scorebord, maar met een 80e plaats in de uitslag liet Erwin een grote groep jeugd zwemmers achter zich!

A-finale- 24.25 zetter Thomas Verhoeven op het score bord in de finale 50m vlinderslag. De rasechte sprinter moest daarmee winnaar Nyls Korstanje en Joeri Verlinden voor zich dulden. Brons dus voor Thomas Verhoeven.
Thomas Verhoeven pakt knap het brons
B-finale- Jesse van Dijk eindigde in de B-finale op een keurig 10e plaats. Zijn tijd 25.54 betekende een persoonlijk record.

Dames – 200m schoolslag
Series- Zonder enige moeite zwom Larissa Brak zich naar de A-finale op de 200m schoolslag. Brak eindigde in de series op een 5e plaats in een persoonlijk record van 2:40.80.

A-finale- Het tempo lag hoog in de finale 200m schoolslag. Larissa Brak kon ondanks een sterke opening niet voor een verrassing zorgen in de finale. Met een tijd van 2:42.66 is Brak als 8e geëindigd.

Heren- 200m schoolslag
Series- Met veel overtuiging zwommen Koen Lems en Wietse Waninge zich naar de A-finale. Beide heren eindigde als 4e en 5e in de series in een tijd van 2:16.69 om 2:19.45. Voor Koen Lems betekende dit een persoonlijk record.

A-finale- Het was een clash tussen Nederland en Duitsland op de 200m schoolslag. Koen Lems en Wietse Waninge mochten het in de finale opnemen tegen de Duitse schoolslag toppers van Landesschwimmverband Niedersachsen. Philipp Brandt en Ruben Reck boden onze toppers goede weerstand en hielpen elkaar naar een nieuwe hoogte. Koen Lems profiteerde hier het meeste van en zag zijn harde trainingsinzet beloond worden met de nationale titel in een tijd van 2:15.97. Wietse Waninge kreeg het zilver in 2:16.51. Beide tijden betekende een persoonlijk record.

Dames – 4x100m wisselslag
Series-
Het doek viel voor het dames kwartet op de 4x100m wisselslag. Met een tijd van 4:31.98 kwamen Jetske Moot, Larissa Brak, Elise Hardeman en Storm Willemsen 2 tiende tekort voor de finale De dames eindigden op een 9e plaats.

Heren – 4x200m vrije slag
Finale-
In de rechtstreekse finale konden de mannen van ZPC AMERSFOORT dag 1 van het toernooi niet met succes afsluiten. Austin Namesnik, Bas Morelissen, Wietse Waninge en Koen Lems zwommen naar een 5e plaats.