Mooie clinic – RTC Waterpolo in Amersfoort!

Na een lang seizoen waarin de jonge sporters van diverse verenigingen uit de regio Midden-Nederland op zondagen hard hebben getraind bij de Waterpoloschool in Amersfoort, werden zij afgelopen zondag 13 Mei bij de afsluitende training beloond middels een clinic van niemand minder dan bondscoach Arno Havenga. Hij werd daarbij geassisteerd door Oranje speelster Nomi Stomphorst en Oranje keepster Joanne Koenders. Arno had een mooi programma voorbereid en Joanne gaf een speciale keepersclinic, zodat een ieder enthousiast uit het water stapte.

 

Na de twee uur durende clinic werd er gezamenlijk van een brunch genoten en gaf Arno nog een interessante presentatie over wat er nodig is om in Oranje te komen. Er waren veel ambitieuze kinderen, die nu al niet konden wachten om volgend seizoen weer iedere zondag extra vaardigheden op te doen.

 

Na de zomer zal de waterpoloschool in Amersfoort de naam dragen “Regionale Waterpoloschool Midden-Nederland” en als officiële RWPS door de KNZB zijn erkend. Middels een samenwerking met UZSC, Watervlo en andere belangstellende clubs uit de regio, zal er dan ook een zogenaamde RTC worden opgericht, zodat er in de Regio Midwest twee RTC’s zullen zijn. Daar zal dan ook jeugd-bondscoach Gert Jan Schothans trainingen gaan verzorgen. Zodra de RTC is opgericht, zal er verdere info volgen.

Zo ging het toe bij deze clinic op 13 mei:

dank aan Robert van Rossum voor de foto’s

Toelichting bij oprichting RTC:

Om jonge waterpolotalenten te ondersteunen bij hun ontwikkeling zijn er verdeeld over het land verschillende door de KNZB erkende en ondersteunde Regionale Waterpolo Scholen (RWPS) en Regionale Trainingscentra (RTC).

De doelstelling van een RWPS is om jeugdspelers tussen de 11 en 13 jaar wekelijks een extra training in de regio aan te bieden ter aanvulling op de clubtrainingen. Op alle RWPS-locaties wordt gewerkt volgens het Meerjaren Opleidingsplan Waterpolo (MOW). Het MOW is opgesteld door de talentcoaches van de KNZB. De RWPS-activiteiten vormen hiermee samen met het trainingsaanbod van clubs, de eerste stapjes in talentscouting binnen het waterpolo.

RTC’s zijn bedoeld voor scholieren in de onderbouw van de middelbare school. In een RTC wordt ten minste driemaal per week een volwaardige training aangeboden. Trainen bij een RTC kan op uitnodiging en vindt plaats naast de reguliere trainingen bij de club. Het totaal aan trainingsuren per sporter voldoet hiermee aan de eisen uit het MOW. Een RTC is bedoeld voor spelers in de leeftijd van 12-16 jaar met aantoonbaar talent en de benodigde ambitie om een echte topspeler te worden.

Alle RWPS-en en RTC’s zijn zelfstandige stichtingen die volgens de door de KNZB opgestelde richtlijnen opereren.