Nieuwe waterpoloregels?

Vandaag, 28 april 2018, werd in Boedapest een grote 3-daagse FINA Waterpolo Conferentie afgesloten. Daar waren bijeen 224 afgevaardigden uit 107 landen!

Sporters, coaches, scheidsrechters, officials, zij allen discussieerden in het bijzonder over de toekomst van het waterpolo.

Dr Julio Maglione (foto), voorzitter van de FINA, was er in zijn slotwoord van overtuigd: we moeten nú veranderen!

Kennelijk zijn er 21 serieuze suggesties naar voren gekomen. De bedoeling is om die eerst in ca. 100 wedstrijden te testen. Regels die een grotere impact zullen hebben dienen wellicht in 300 tot 400 wedstrijden uitgeprobeerd te worden. Daarbij valt te denken aan wedstrijden van Jeugd wereldkampioenschappen, gevolgd door de die bij de twee World Cups.

De definitieve voorstellen van de TWPC zullen dan in het congres van eind november 2018 doorgesproken worden.

In de commentaren rond dit congres kwamen nog geen grote aanpassingen van de regels naar buiten. Of het zou de verplaatsing van de 5m naar de 6m moeten zijn en de mogelijkheid dat de keeper de middenlijn passeert. Nog niet zo schokkend. Maar wie weet …..