Eric ontvouwt de plannen voor de Amerena!

Op 13 december organiseerde de ASF weer het Sportcafé. Daar hield Eric Spithoven een voordracht. Eric is sinds kort aangesteld als programmamanager van het nieuwe Sportcomplex Amerena. Op deze avond ontvouwde Eric zijn plannen. In een vraaggesprek met Arjan Klaver.

  1. Hoe wordt Amerena een brede en sterke Sportaccommodatie?

 Een onderdeel van een sterke en brede sportvereniging is dat verenigingen nieuw en vernieuwend aanbod realiseren aan leden en niet-leden. Het is de zogenaamde Open Club gedachte van NOC*NSF. Dat is precies het hoofddoel van Amerena. Het wordt een sportcomplex dat voor zoveel mogelijk Amersfoorters dé plek wordt om te sporten, bewegen en ontmoeten. Ongeacht of je lid bent van een vereniging. Amerena is een sportaccommodatie met meerdere gebruikers. De vaste ‘bewoners’ zijn de volleybalverenigingen Keistad en Wilhelmina en zwemclub ZPC Amersfoort. Dat zijn verenigingen die ook graag aanbod willen ontwikkelen voor niet-leden.

 

  1. Is dat nieuw?

 Nieuw is dat er gezamenlijk activiteiten georganiseerd gaan worden. De exploitatie van de Amerena wordt veel meer een gedeelde verantwoordelijkheid. In eerste instantie richt de samenwerking zich op het organiseren van extra activiteiten op de momenten dat zwembad en sporthal niet gebruikt worden. 100% bezetting is het streven, ook omdat dit extra bezoekers oplevert en zo voor de horeca extra inkomsten oplevert. De drie verenigingen gaan de horeca exploiteren. Op basis van de opgedane ervaringen wordt de samenwerking geïntensiveerd.

 

  1. Hoe gaat dat er dan uit zien?

 Amerena is een sportaccommodatie met meerdere gebruikers. Het ‘samen doen’ is het grote fundament onder het complex. Met de genoemde verenigingen vormt SRO en ook Geerestein straks een team. In de zogenaamde programmatafel vindt de afstemming plaats over de programmering, evenementen en activiteiten met het gezamenlijke doel om Amerena te laten bruisen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Je hebt de reguliere verhuur. Dat blijft. Dat zijn de uren die SRO verhuurt aan verenigingen, scholen, de brandweer, MBO enz. Daarnaast is er de consumenten markt. Die willen we als team gaan uitbreiden. Dan heb je het over de zwemlessen, meer bewegen voor ouderen enz. maar ook over activiteiten die de verenigingen en Geerestein gaan organiseren. Denk bijvoorbeeld aan borstcrawlcursussen, instroomuurtjes voor kinderen, tai-chi en yoga. Alles om geen uurtje leeg badwater of lege zaalvloer meer te hebben en zoveel mogelijk Amersfoorters gebruik te laten maken van Amerena.

Het gaat erom hoe je met z’n allen meer synergie kunt bewerkstelligen zodat je met hetzelfde geld meer mensen in beweging kunt brengen. Dan gaat het dus om activiteiten waar je aan kan deelnemen zonder dat je per se lid bent van een vereniging.

 

  1. Betekent dat dat als ik m’n baantje wil zwemmen er naast me iets heel anders kan plaatsvinden?

 Ja! Mooi he! Dat is precies de bedoeling. Als je nu om 14 uur ’s middags in het 50-meterbad kijkt, liggen er tien mensen in. Straks in Amerena is er veel meer mogelijk. Ten eerste omdat het zwembad door z’n afmeting creatief is in te richten. Die tien banenzwemmers kunnen ook in de breedte, dan is er nog minimaal een half bad voor spetterende andere activiteiten. Al zes omliggende scholen zijn razend enthousiast om een natte gymles te introduceren met een grote rol voor verenigingen. Maar als het Nederlands team ’s middags wil trainen, kan dat zo ook. Gewoon naast de banenzwemmers ja. Dat werkt volgens mij alleen maar inspirerend.

Eigenlijk draai ik ‘m liever om. Als je nu wilt banenzwemmen heb je met bepaalde roostering te maken. Nu stopt het banenzwemmen als verenigingen trainen. Wat mij betreft houden we straks altijd 1 of 2 banen vrij voor niet leden zodat iedereen op elk moment kan komen zwemmen. Dat is de sportschool gedachte. Met je sportpas kan je op elk moment van de dag binnenwandelen. Zo’n sportkaart gaan we ook introduceren in Amerena.

 De sporthal zit al een stuk voller, maar ook daar zijn mogelijkheden. Met name op zondagen en in de vakanties. Op de velden kennen we het Amersfoorts voetbalkampioenschap. Waarom beginnen we in de wintermaanden geen Amersfoort zaalvoetbalkampioenschap?

 

  1. En dan is er ook nog iets met de horeca?

 Exact! Dat is ook een vorm waarin een ondernemende houding van de clubs wordt gevraagd. Als je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat beweegactiviteiten aanbiedt, dan moet je er ook van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunnen voor een (gezond) hapje en drankje. Amerena krijgt ook een buurtfunctie. Het ligt midden tussen twee aandachtswijken. Mensen kunnen elkaar daar ontmoeten. Willen ze klaverjassen, dan stelt de vereniging zijn ruimte daarvoor beschikbaar. Wil een Marokkaanse vrouwengroep er een kookavond organiseren, dan moet dat mogelijk zijn. Die horeca kan niet alleen bemand worden door betaalde krachten, dan is de stichting horeca binnen no-time failliet. Daarom wordt er ook op dat vlak een beroep gedaan op de verenigingen en andere vrijwilligers. Zij moeten structureel handjes leveren.

  

  1. Wat verwacht jij van de Amersfoortse politiek?

 Enthousiasme en steun. We hebben straks een van de mooiste sportcomplexen van Nederland die we met z’n allen willen laten bruisen. Per saldo is een zwembad runnen het goedkoopst als je ‘m leeg laat staan, maar dat is nou precies iets wat we niet willen met elkaar. Amersfoort moet trots zijn op Amerena. Het is een belangrijk middel om Amersfoort nog beter op de kaart te zetten. Dan moeten we er met elkaar voor zorgen dat er gave evenementen plaats gaan vinden. Ooit was Amersfoort dé zwemstad van Nederland. Met zo’n complex kunnen we ervoor zorgen dat we dat weer terugkrijgen. Het ziet ernaar uit dat in juni het NK lange baan gaat plaatsvinden in Amerena. Dat is het kwalificatiemoment voor het EK, dus de Kromowidjojo’s van deze wereld zijn daar dan te bewonderen. Super gaaf, maar niet gratis. Met jullie steun kunnen we het mogelijk maken.