Waterpolotrainingen gaan ‘aangepast’ door! Update!

In aansluiting op het bericht  van 28 maart m.b.t. het instorten van de brug in het 50m-bad van het Sportfondsenbad kunnen we berichten, dat de SRO inmiddels de loopbrug over het 50-meterbad heeft weggehaald. Op maandagavond 27 maart viel de brug, waarmee het bad in tweeën kan worden gedeeld, bij het ophijsen onverwacht naar beneden.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken, dat een defect in één van de takelmachines de oorzaak is geweest van het onverwacht naar beneden vallen. Deze hijsmachines zijn bevestigd aan weerszijden van de brug en aan het plafond van het gebouw. In de machine zit een tandwiel waarvan een paar ‘tanden’ zijn afgebroken. Hierdoor was er geen goede grip op de kabel waarmee de brug omhoog werd getakeld, waardoor de brug weer naar beneden schoot.

Uit het onderzoek is niet gebleken wat de reden is van het afbreken van de tandwielen. De brug wordt jaarlijks gekeurd en de huidige keuring liep tot oktober 2017. Het tandwiel is gemaakt van messing waardoor corrosie geen oorzaak kan zijn.

Verwijderen

De hefmachine kan worden vervangen. In goed overleg is voor een andere oplossing gekozen, namelijk het verwijderen van de brug uit het bad. Gebruikers van het zwembad gaven aan dat ze zich zorgen blijven maken over de veiligheid bij het ophalen en neerlaten van de brug. Daarnaast kost het vervangen van de machine veel tijd. Ook het aanstaande vertrek naar het nieuwe zwembad in het sportcomplex Amerena is aanleiding om de brug alvast uit het zwembad te halen.

Mobiele keerwanden

Voor het korte baan zwemmen zullen voorlopig mobiele keerwanden worden gebruik, die aan de 50-meterlijnen kunnen worden vastgemaakt. De mobiele keerwanden liggen alleen in het water tijdens trainingen. Als ze niet gebruikt worden, zijn ze opgeborgen in de berging. Deze mobiele keerwanden kunnen ook in het nieuwe zwembad worden gebruikt.

Trainingen

In principe gaan de trainingen ‘gewoon’ door. Maar de nieuwe situatie veroorzaakt op momenten dat in de ene helft van het bad waterpolo gespeeld (getraind) wordt en in de andere helft zwemactiviteiten plaats vinden, problemen. Dat speelt voor ons met name op de maandag- dinsdag- en donderdagavond rond 18:00-20:00 uur. Nu wordt geprobeerd oplossingen hiervoor te vinden. Het zullen compromissen zijn. Er is nu eenmaal geen nieuwe brug voorhanden en die zal voor dit laatste half jaar ook niet meer komen. We hopen spoedig met een nieuwe verdeling van badwater te komen! Vooralsnog vragen we begrip.