Topprestaties Masters bij Nederlandse Masters Kampioenschappen

Vier dagen lang duurde het NMK in Maastricht waar maar liefst 18 Masters van ZPC AMERSFOORT aan meededen.

Nederlandse Records
Op donderdag maakte Thijs van Hofweegen zijn Mastersdebuut en deed dat meteen met een Nederlands Paralympisch record in de S6 op de 1500 meter. Ook zijn tussentijd na 800 meter bleek een nieuw NR. Ook de andere debutant in het Masterszwemmen, Jordan Kraaijenhof, startte met een NMR op de 200 school in de 20+ en zwom er ook nog een op de 100 school. Edwin van Norden haalde op de 200 school afstand ook een NMR bij de 50+. Atie Pijtak verbeterde zelfs drie Nederlandse Masters Records bij de dames 60+: de 100 en 200 m rug en de 100 m vlinderslag werden verbeterd.
Een bijzonder record was het NMR op de 4x 50 meter wisselslag bij de dames 160+. Twaalf jaar geleden zwom AZ&PC in deze categorie het Nederlandse record en het bleef al die jaren onaangetast. Zaterdag zwom Lidia van Bon net als in 2005 de rug in deze estafette , Atie Pijtak zwom net als toen de 50 vrij. Op de school (toen Francoise Duran, nu Larissa Brak) en de vlinder (toen Marja Bloemzaad, nu Iris Pijtak) was er wel wat verjonging nodig en was de ploeg een halve seconde sneller dan toen.

Medailleoogst

Er werden maar liefst 22 titels behaald door de Amersfoortse Masters. Jordan Kraaijenhof, Edwin van Norden, Erwin Buist, Atie Pijtak, Petra Casteleijn, Loekie van Huissteden en Marije van Manen zijn op een of meerdere afstanden individueel Nederlands Kampioen geworden. Rob van Vliet, Lidia van Bon, Ron Korzelius, Iris Pijtak en Talje Dijkhuis haalden ook individueel medailles. Zes estafetteploegen vielen in de prijzen: 4x goud, 1x zilver en 1x brons waardoor ook Larissa Brak, Wouter van ’t Klooster en Paul Hardeman in de prijzen vielen. In totaal was er 22 keer goud, 10 x zilver en 8x brons en was ZPC AMERSFOORT 3e in het medailleklassement wat zo’n 140 clubs telde.

 

Sfeer
Zoals gebruikelijk verliepen de wedstrijden in een sfeer waar presteren hand in hand ging met een goede teamsfeer, fijne contacten met andere Masters en met respect voor vrijwilligers, officials en elkaar. Overnachten in een huisje, samen koken, de verjaardag van Talje vieren , de stad in met Machteld Stilting om met een bijzonder kookboek terug te komen, bijkletsen met Francoise Duran die zondagmiddag ons team komt versterken en Marja Bloemzaad die zelf niet meer mee kan doen, maar wel kwam kijken. Heel veel praten en lachen. Het was ook in dat opzicht een topweekend!

Uitslagen kunt u hier vinden
Foto’s zijn gemaakt door Kees-Jan van Overbeeke