ZPC AMERSFOORT heren zilver bij NK estafette

Afgelopen zondag 25 september werd in Eindhoven de jaarlijkse NK estafette gehouden, waar ZPC Amersfoort uiteraard van de partij was.

minioren

De dag begon, zoals gewoonlijk met de ochtendsessie voor minioren en junioren. Bij de jongste jongens werd uiteindelijk een derde plaats behaald na de 3 verschillende estafettes (4×50 vrije slag, 4×50 schoolslag, en 4×50 wisselslag) onder anderen door een ontketende Stijn Zwart (32.09) en Tenzing Geutjens (32.57). Voor de meisjes was de zevende plaats weggelegd waar voor Pippa van ’t Land (31.63) als startzwemmer op de 4×50 vrijeslag en Sophie Faveaux (42.46) op de schoolslag uitmuntende prestaties waren weggelegd.

minioren-m

De jongens junioren 2 werden uiteindelijk na een felle strijd 5e, waar Rijk Heere als startzwemmer in de 4×100 meter vrije slag 1.00.98 zwom en Ster van ’t Land onder de minuut dook in 59.46. Dit waren de 3e en 4e tijd van het hele deelnemersveld! Ook viel de 1.17.18 van Rijk Heere op de 100 meter schoolslag op, wederom de 3e tijd.
De meisjes junioren werden uiteindelijk op een haar na 4e, wat ten opzichte van vorig jaar (ongeplaatst) een gigantische verbetering was. De 4×100 meter vrijeslag werd gewonnen door bijna 6(!) seconden onder de inschrijftijd te duiken, Lieke 1.04.69, Joelle 1.05.29, Jetske 1.02.99 en Ymke 1.04.69, fantastische prestatie.

juniorenm

De oudste groep junioren bij de jongens verscheen met 2 teams aan de start, het 2e team werd ondanks een diskwalificatie vanwege een overname fout alsnog 9e, terwijl ze 11e waren geplaatst, onder anderen door uitmuntende prestaties van Kirill Hrabcuns en Rijk Dragstra. Het eerste team werd met overmacht kampioen bij de junioren 4 en hebben een prachtige beker mogen ontvangen om zich deze dag te herinneren. De prestaties van Daniel Claasen, Austin Namesnik, Mart Niehoff en Bas Morelissen kunnen niet genoeg applaus verdienen, wat ook resulteerde in een plek in de senioren estafettes in de middag voor Daniel en Austin.

junioren

Tot zover het ochtend programma, in de middag kwamen de senioren dames en heren aan de start.

De dames van Amersfoort begonnen het middag programma met de 4×100 wisselslag (Sophie Brouwer, Larissa Brak, Riemke Bosma en Elise Hardeman) waar ze enkele plekken stegen. Op andere afstanden zouden ze worden aangevuld door de junioren zodat ze optimaal konden presteren op hun beste afstanden. Dit resulteerde onder anderen in een 1.08 van Jetske Moot op de 100 meter rugcrawl en 1.11 op de 100 meter vlinderslag van Sterre Veersma. Ze sloten de dag in stijl af op de 10×100 meter vrijeslag door wederom hoger te eindigen dan ze geplaatst waren.

De heren senioren kwamen met de intentie de in ieder geval de tweede plek over te nemen van De Dolfijn en het PSV zo lastig mogelijk te maken in de race naar de titel. Dit resulteerde in enkele zeer interessante duels tussen de ZPC en hun concurrenten. Jesse van Dijk lijkt zich op zijn plaats te voelen in Amersfoort getuigen zijn geweldige tijden op de rugcrawl 57, en 56.72 op de vlinderslag.
Naast de strijd om de titel stond er ook nog een strijd tegen de klok op het programma voor het schoolslag kwartet Kasper Leeuw, Jordan Kraaijenhof, Kingue Struijf en Wietse Waninge. Deze jacht mislukte uiteindelijk net 4.05.96 om 4.05.55, wel kunnen de heren terugkijken op een uitstekende prestatie aangezien het huidige record werd gezwommen onder aanvoering van Europees recordhouder Robin van Aggele, en olympiër Thijs van Valkengoed in drijfpakken, kortom petje af en hier is het laatste woord zeker nog niet over gesproken.
Tijdens de afsluitende 10×100 meter vrije slag waren er opmerkelijke tijden weggelegd voor Daniel Claasen 53.85 en Tyrese Wilson 53.53.