Pittige lotingen Nederland voor OKT’s

Op vrijdagavond vond in Belgrado na afloop van het EK de loting plaats voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) Waterpolo voor mannen en vrouwen. De Nederlandse waterpolodames spelen het OKT eind maart in Gouda, de mannen begin april in Triest (Italië). Op het OKT kwalificeren de 4 beste landen zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Na de teleurstelling van het verlies van de EK-finale tegen Hongarije is het vizier van de waterpolodames nu op het OKT in Gouda gericht. Daar zijn 4 tickets voor de Olympische Spelen te vergeven voor de 4 beste teams. De waterpolodames treffen op het OKT van 21 t/m 28 maart in poule B Italië, Rusland, Nieuw Zeeland, Frankrijk en Cuba. In poule A spelen Verenigde Staten, Griekenland, Spanje, Canada, Japan en Zuid Afrika.

Voor bondscoach Arno Havenga is de loting wel zoals verwacht. ‘We hebben twee lastige Europese tegenstanders Italië en Rusland. Van de overige landen moeten we zeker winnen, dus ik ga er van uit dat we minimaal als derde eindigen in de groepsfase. Als we eerste in de groep worden, kruisen we mogelijk voor kwalificatie met Canada. Er van uitgaande dat zij dan vierde worden in hun groep. Maar zij zullen ook strijden voor een hogere klassering. Eindigen we als 2e of 3e dan kruisen we met een Europese topploeg of USA. Het wordt een zwaar en interessant toernooi, waarbij de fysieke component ook een zeer belangrijke rol zal spelen. De wedstrijden worden aaneengesloten gespeeld, na 5 poulewedstrijden betekent dit dat de 6e speeldag ‘D-day’ is. Die wedstrijd moet gewonnen worden om bij de laatste 4 te eindigen en ons voor Rio te kwalificeren.’

De Nederlandse waterpolomannen strijden op het OKT in Italië van 3 t/m 10 april in poule B met het gastland Italië, Kazachstan, Zuid Afrika, Spanje en Duitsland om een ticket naar Rio. In poule A nemen Hongarije, Canada, Rusland, Roemenië en Slovakije het tegen elkaar op. Ook op dit OKT zijn 4 tickets voor Rio te vergeven.

‘Pittig, maar niet onmogelijk’, zegt bondscoach Robin van Galen in een reactie op de loting. ‘Italië en Spanje zijn normaliter een maatje te groot, maar tegen de andere 3 landen hebben we kansen. Als we er in slagen Duitsland, Kazachstan en Zuid-Afrika achter ons te laten, dan eindigen we als 3e in de poule. Dan ontlopen we de vrijwel zekere poulewinnaar in Groep A, Hongarije, in de kwartfinales. Die wedstrijd is beslissend voor plaatsing voor Rio. Het zal al met al een ‘hell of a job’ worden, maar we zijn beslist niet kansloos. We hebben niets te verliezen, dus we gaan er vol tegenaan in Triëst om te stunten’.

Mannen Toernooi
GROEP A GROEP B
A1 – RUS – Russia B1 – ITA – Italy
A2 – SVK – Slovakia B2 – RSA – South Africa
A3 – FRA – France B3 – ESP – Spain
A4 – HUN – Hungary B4 – NED – Netherlands
A5 – ROU – Romania B5 – GER – Germany
A6 – CAN – Canada B6 – KAZ – Kazakhstan

Het toernooi wordt gehouden in Trieste (ITA) op April 3-10, 2016

 

Vrouwen toernooi
GROEP A GROEP B
A1 – JPN – Japan B1 – FRA – France
A2 – ESP – Spain B2 – ITA – Italy
A3 – RSA – South Africa B3 – NZL – New Zealand
A4 – CAN – Canada B4 – RUS – Russia
A5 – GRE – Greece B5 – CUB – Cuba
A6 – USA – United States of America B6 – NED – Netherlands

Het toernooi wordt gehouden in Gouda (NED) op Maart  21-28, 2016