ZPC AMERSFOORT handhaaft 4e plaats en loopt in op nummer 2 en 3

Afgelopen weekend stond zwemmend Nederland weer in het teken van de verengingscompetitie. ZPC AMERSFOORT dat uitkomt in de hoofdklasse toonde tijdens ronde 2 haar spierballen. In Veenendaal mocht de club uit de keistad het opnemen tegen VZC E&P (Veenendaal) en koploper PSV met goed resultaat. ZPC AMERSFOORT loopt in op de nummers 2 en 3 van de algehele rangschikking en wordt deze ronde knap 2e.

Opening
De tweede competitie ronde begon traditioneel met de 4x200m vrije slag junioren. Op papier stonden 4 sterke mannen dus waren de verwachtingen hoog in het kamp van ZPC AMERSFOORT. Austin Namesnik nam brutaal de leiding en dat resulteerde in een persoonlijk record van 2:00.39. Met deze snelle opening kreeg Bas Morelissen de taak om de voorsprong uitbreiden. Dit lukte met succes en ZPC AMERSFOORT liep uit op haar concurrenten. Rijk Dragstra begon zeer sterk maar moest het in de laatste meters bekopen met het inleveren van de voorsprong. Milan ten Broek deed er alles aan om ZPC AMERSFOORT weer terug naar de eerste plaats te zwemmen. Helaas lukte dat net niet. Heren zwommen gezamenlijk een tijd van 8:19.46 en dat was vele male sneller dan de inschrijftijd van dit viertal.

Na jongens junioren mochten de minioren starten op de 4x50m vrije slag mix. Demian Schimmel, Nienke Snel, Marijn Snel en Lucrecia Fretz. Demian opende als startzwemmer als 3e in 34:40. Daarna zwom Nienke Snel fenomaal goed en bracht ZPC AMERSFOORT in veilig vaarwater door ruim als 2e aan te tikken. Marijn en Lucreacia lieten het er ook niet bij en deden er nog een schepje bovenop .Een mooie tweede plaats voor dit 4 tal en wederom een mooie tijds verbetering van 1 seconden.

Senioren Open
De senioren kregen in ronde 2 een zwaar wedstrijdprogramma voorgeschoteld. Rieneke Terink liet wederom zien dat ze van groot belang is voor de ploeg uit Amersfoort. Terink zwom op de 400m wisselslag een tijd van 4:51.01 en was daarmee een seconde sneller dan vorig jaar toen ze nog bij PSV zwom. Rachelle Visser kwam in de buurt van haar persoonlijk record en zwom een tijd van 5:14.75. Beide dames eindigden respectievelijk als 2e en 5e.
Bij de heren lag Fabian Beimin lang aan de leiding. Helaas moet Beimin op de schoolslag altijd veel inleveren en dat is vaak de nekslag. Beimin kon op de vrije slag de schade net niet meer goed maken en eindigde als 3e in een tijd van 4:23.97. Kasper Leeuw zwom een tijd van 4.43.28 en bleef Beau Kneppers net voor. Kneppers zwom een tijd van 4:45.45 wat vele male sneller was dan zijn inschrijftijd van 5:08.63.

RTC zwemmers Ben Schwietert was deze ronde beschikbaar om ingezet te worden. Op de 200m vrije slag was Schwietert van grote waarde door een tijd te zwemmen van 1:50.03. Geen persoonlijk record maar zijn tijd viel tegen doordat Schwietert een negatieve split zwom. Door deze indeling zwom Ben naar een 2e plaats.
Rieneke Terink was nog niet uitgerust of de allrounder mocht al weer aan de start verschijnen op de 200m vrije slag. Met een gewaagde opening eindigde Terink als 2e in een tijd van 1:59.91.

Jongens Jeugd/ Dames Senioren 2
Wietse Waninge boekte enorme tijdwinst voor ZPC AMERSFOORT op de 400m vrije slag. Op de 400m vrije slag was Waninge met een tijdsverbetering van 5 seconden goed voor een tijd van 4:20.76. Vlak achter Wietse eindigde Jelle Blankestijn in een tijd van 4:23.35.
Op de 100m schoolslag was Waninge een maatje te groot voor zijn concurrenten. Op vrij eenvoudige wijze won Waninge zijn race in 1:04.94.

Riemke Bosma en Sophie Brouwer kende een mooie onderlinge strijd op de 400m vrije slag. De dames deden niet aan elkaar onder en streden tot in de laatste meters voor de onderlinge winst. Sophie Brouwer was de beste dame van ZPC AMERSFOORT en haalde Bosma op de ranglijsten. De dames zwommen respectievelijk 4:42.50 om 4:43.82.

Jongens Junioren 3-4 / Meisjes Jeugd
In de estafette zwommen de jongens al zeer sterk, maar individueel ook. Austin Namesnik verbrak op de 100m vlinderslag(15 jaar) van. In 1990 zwom Ruysink een tijd van 1:00.9 en Namesnik dook er 9 tiende onder en zwom een tijd van 1:00.00. Helaas net niet onder de magische minuut grens, maar het zit er overduidelijk aan te komen. Uiteraard was moeder zeer enthousiast met het clubrecord en nam contact op met Ruysink die Autin feliciteerde met zijn record. Bas Morelissen en Rijk Dragstra verbeterde beiden hun inschrijftijd de heren zwommen een tijd van 1:03.93 om 1:11.10. Voor Rijk betekende dit een persoonlijk record van 7 seconden. De clubrecordpagina van ZPC AMERSFOORT kunt u hier vinden!

Lisa Kruger zwom zeer verdienstelijk op de 200m rugslag. De zwemster uit Hardewijk zwom naar een gedeelde tweede plaats in een tijd van 2:34.50. Elise Hardeman en Charlotte van der Lende zwommen beide een persoonlijk record van 2:43.89 om 2:45.87.
Bij de jongens was er een mooie 1-2 voor Bas Morelissen en Austin Namesnik. De heren zwommen een tijd van 2:17.66 om 2:17.71. Voor Morelissen betekende dit een persoonlijk record van maar liefst 12 seconden!

Jongens junioren 1-2 / Meisjes junioren 3
Kirill Hrabcuns liet op de 100m vrije slag zijn dat hij zijn top tijden langzamer hand weer bereikt na een zware trainingsperiode. Het jeugdig talent zwom een tijd van 1:02.37. Rijk Heere, Daniël Rykov, Tom Blankestijn waren zeer aan elkaar gewaagt en doorbraken met elkaar de grens van 1:05. Op de 200m wisselslag pakte Kirill Hrabcuns met overmacht de winst. Met een tijd van 2:27.36 stijgt Hrabcuns landelijk van een 8e naar 5e plaats in de categorie junioren 2.
Lieke Nijmeijer was zeer op dreef bij de meisjes. Op de 100m vrije slag snoepte ze 2 seconden van haar oude tijd. Haar nieuwe toptijd zette de zwemster op 1:08.91.

Jongens minioren / meisjes junioren
In de estafette liet Nienke Snel als zien dat ze de snelheid te pakken heeft. Individueel liet ze dat ook zien. De zwemster uit Huizen zwom een tijd van 1:22.80 op de 100m rugslag en dat betekende een persoonlijk record.
Bij de jongens was er een mooie onderlinge strijd. Demian Schimmel, Aukie Gielen en Marijn Snel waren zeer aan elkaar gewaagd en het was Schimmel die met een persoonlijk record(1:27.38) de snelste zwemmer van ZPC AMERSFOORT was. Auke Gielen benaderde net niet zijn tijd en zwom een tijd van 1:27.60. Marijn Snel was goed voor 1:28.38.

Slot akkoord
Twee estafettes en twee maal moest ZPC AMERSFOORT genoegen nemen met een 2e plaats. De dames(Riemke Bosma,Milou Schraverus, Rachelle Visser en Rieneke Terink) waren niet opgewassen voor het kwartet uit Veenendaal. De dames lagen op een 3e plaats maar mede door Rieneke Terink sleepte dames er toch een 2e plaats uit.
De heren liepen op de 4x100m wisselslag de gehele race achter feiten aan. Het heren kwartet was niet opgewassen tegen PSV en zwom onbedreigd naar een 2e plaats.

Conclusie
ZPC AMERSFOORT kende een zeer goede competitie ronde. Tijdens de tweede competitie ronde was hoofdmacht van ZPC AMERSFOORT de beste ploeg achter PSV. Hiermee pakte ze club uit Amersfoort veel tijdwinst op haar directe concurrenten WVZ en De Dinkel. Hoofdtrainer Tom Rikhof vertelde het volgende: ‘Wij hebben in allemaal goed gezwommen. De jeugdige zwemmers hebben belangrijke punten behaald. Veel senioren waren nog niet volledig hersteld van het ONK twee weken geleden. Ook daar pakte wij belangrijke punten, voornamelijk op de 400m wisselslag. Deze goede score had ik van te voren wel verwacht. Vaak scoren wij tijdens deze ronde beter dan de openingsronde. Wij moeten deze lijn goed doorzetten. Wij gaan het WVZ en De Dinkel moeilijk maken’, aldus Tom Rikhof.

Uitslagen van de wedstrijden klik hier.
Competitie standen klik hier.