Image

Welkom in de Amerena

In 2018 opende de Amerena haar deuren. Het complex bevat een 50-meterbad met tien banen, een bad voor recreatief zwemmen, twee springtorens,  een sporthal, een gespecialiseerde fysiopraktijk, twee ontmoetingsruimtes én een restaurant. Amerena is de plek voor recreatieve sporters en voor topsporters. 

Championships Qualifiers

Tijdens deze LEN European Water Polo Championships Qualifiers strijden Litouwen, Polen, Portugal en Nederland om een ticket voor het EK in Netanya! Er zijn nog drie andere poules. De vier groepswinnaars en de drie beste nummers 2 plaatsen zich voor het EK. 

Class Image
Class Image
Class Image
Class Image
Class Image
Class Image

 AAN HET WOORD

Placeholder Image

Arno Havenga

Beste waterpolofans,

Het is me een groot genoegen om jou namens de KNZB te verwelkom in het mooie Amerena sportcomplex in Amersfoort. De komende drie dagen staat dit zwembad in het teken van een mooi evenement met een belangrijke missie voor onze waterpolomannen. Het grote doel voor de ploeg van bondscoach Harry van der Meer is kwalificatie voor de Europese kampioenschappen die van 2-16 januari 2024 plaatsvinden in Netanya in Israël. 

Om dit doel te bereiken strijden de Nederlandse waterpolomannen met Portugal, Litouwen en Polen om de twee felbegeerde plekken en belooft dit toernooi een mooi spektakel te worden. Deelname aan de EK 2024 betekent dat onze mannen kans blijven houden om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs, dus dat maakt dit weekend nog extra spannend.  

Wij zijn als KNZB blij dat we dit kwalificatietoernooi in eigen land kunnen organiseren en we hierdoor het internationale waterpolo dichter bij de Nederlandse waterpololiefhebbers brengen. Hoe mooi is het dat jij als waterpolofan onze waterpolomannen met eigen ogen live kunt bewonderen?!  

Een dergelijk toernooi organiseren gaat zeker niet vanzelf. Speciale dank gaat dan ook uit naar ZPC Amersfoort en de gemeente Amersfoort, die de afgelopen weken een grote bijdrage hebben geleverd om van dit EKT een prachtig evenement te maken. We zijn ervan overtuigd dat je de Amerena met een mooie waterpolo herinnering zal verlaten en een nog grotere fan van de waterpolomannen en onze mooie sport zal zijn. 

Ik wens alle fans, sporters, coaches, officials en het organisatiecomité heel veel succes en zeker ook veel plezier.
Geniet ervan! 

Sportieve groeten,

 Arno Havenga
Topsport manager Waterpolo KNZB

Placeholder Image

Ben van Koningsveld

Sportliefhebbers,

Welkom in Amersfoort, stad met een hart voor de zwemsport. In Amersfoort gaat historie samen met nieuwe ontwikkelingen, zo ook in de Amerena. Het complex is nu vijf jaar de thuisbasis van ZPC Amersfoort, de fusieclub ontstaan AZ&PC en De Amer.

In dit moderne sportcomplex neem je gemakkelijke een duik in de rijke geschiedenis van de club. Als Amersfoort zijn we trots op een club als ZPC Amersfoort waar jonge kinderen op plezierige wijze kennis maken met verschillende facetten van de zwemsport, langdurige vriendschappen ontstaan en waar de verhalen van weleer rondzingen en verschillende generaties blijven inspireren.

Een nieuw hoofdstuk wordt de komende dagen toegevoegd waarin de waterpolomannen van TeamNL zullen strijden voor een ticket voor het EK Waterpolo in Netanya. Als wethouder wil ik mijn speciale waardering uitspreken naar de organisatie van ZPC Amersfoort die samen met de KNZB en alle betrokken vrijwilligers dit evenement mogelijk te maken!

We wensen de waterpolomannen veel succes in de komende dagen tegen Portugal, Polen en Litouwen. Op naar een heus oranjefeest!

Sportieve groet,

Ben van Koningsveld
Wethouder Sport & Bewegen
Gemeente Amersfoort

VRIJDAG

18:30

Litouwen

Instructor2:

9 - 19

Instructor2:

Portugal

20:30

Nederland

Instructor2:

29 - 5

Instructor2:

Polen

ZATERDAG

18:30

Litouwen

Instructor2:

7 - 8

Instructor2:

Polen

20:30

Nederland

Instructor2:

19 - 9

Instructor2:

Portugal

ZONDAG

9:30

Polen

Instructor2:
vs
Instructor2:

Portugal

11:30

Nederland

Instructor2:
vs
Instructor2:

Litouwen

STAND

# Team Punten Winst Verlies Doelsaldo
1 Nederland 6 2 0 +34
2 Portugal 3 1 1 0
3 Polen 3 1 1 -23
4 Litouwen 0 0 2 -11

Teams

Litouwen

Litouwen is naar verwachting de meest geduchte tegenstander voor Nederland. Het land maakt grote sprongen in het internationale speelveld. Dat heeft alles te maken met hun topteam EVK Zaibas waar nagenoeg alle internationals voor uitkomen. Met de Montenegrijnse coach Blagoje Ivovic (de oudere broer van Pro Recco’s aanvoerder Aleksandar Ivovic) reizen zij Europa door. Ze speelden afgelopen seizoen behalve in de Litouwse competitie ook in de Nordic League, de Champions League en de LEN Euro Cup. De resultaten bewijzen dat het team vooruitgang boekt. Litouwen bezet momenteel de 21e plaats op de Europese ranglijst van de LEN. Jan Bakulo is de oudste en meest ervaren speler van het team. 

Image

OFFICIALS

Placeholder Image

Akif UZ

LEN referee
From: TURKEY 

Placeholder Image

Andreja Stanojević

LEN referee
From: SERBIA 

Placeholder Image

Robert Prelovsky

LEN referee
From: SLOVAKIA 

Placeholder Image

Maxim Gerasimov 

LEN referee
From: GREAT BRITAIN

Placeholder Image

Mark Koganov

LEN Official
From: AZERBAIJAN

OVER AMERSFOORT

Historie

De grootste schat van Amersfoort is haar historie. Het prachtig bewaarde middeleeuwse centrum geeft de stad een ziel. Tegelijkertijd is Amersfoort een moderne groeistad waar het volop leeft en bruist. Ieder jaar wordt de Keistad meer dan 1,7 miljoen keer bezocht door (inter)nationaal publiek dat hier komt om te ontmoeten, ontdekken, shoppen en cultuur te beleven.

Wil je dit weekend het EKT combineren met een drankje, cultuur en geschiedenis, loop dan eens naar binnen bij café Onder de Linde. Dit café bestaat sinds 1755 en bevindt zich in een van de oudste panden van Amersfoort, pal onder de Sint-Joriskerk.

Image

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image